El PSC demana a CiU que aclari la seva postura sobre el fracking

Consideren que el Govern es mostra ambigu respecte aquest tema

El primer secretari del PSC a les comarques gironines, Juli Fernández, ha reclamat avui a CiU que es posicioni “amb un criteri coherent, clar i transparent” sobre els projectes de prospecció i extracció d’hidrocarburs a Catalunya per mitjà del “fracking”. El diputat socialista considera “una mostra d’incoherència i un engany a la ciutadania” el vot de CiU al costat del PP ahir al Parlament de Catalunya, en contra d’una proposta del PSC per establir una moratòria i la cancel·lació de totes les llicències durant sis mesos perquè un grup d’experts avaluï els riscos mediambientals de la fractura hidràulica.

Fernández denuncia que, d’una banda, el Govern retira l’autorització a l’empresa Teredo Oils per investigar hidrocarburs amb aquesta tècnica, però de l’altra, es nega a prohibir-la fins que se n’hagin avaluat les possibles conseqüències, com va demostrar amb el seu vot el passat mes de febrer al Congrés de Diputats i ahir a la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya.

El parlamentari recorda, per exemple, que l’alcalde de Besalú i diputat al Parlament per CiU, Lluís Guinó, va ser -com Juli Fernández, en nom del PSC- un dels signants de l’anomenat compromís de Bover, en què tots els partits excepte el PP es van comprometre a implicar-se en la lluita contra el “fracking” a Catalunya i a derogar-ne els permisos concedits o pendents.

“Les votacions que fins avui s’han produït demostren que el Govern de la Generalitat no té cap interès a combatre la pràctica del “fracking”” ha sentenciat Juli Fernández. “La ciutadania de territoris com la Garrotxa o el Ripollès té el dret de conèixer sense ambigüitats i amb transparència quina és la posició de CiU i del Govern Mas sobre aquesta qüestió” ha expressat.

Per tots aquests motius, Fernández ha declarat que “la política energètica del Govern concedeix permisos a energies que posen en risc el medi ambient, mentre que el PSC vol apostar per energies netes i renovables”. En aquest sentit, ha recordat que els permisos per utilitzar la tècnica del “fracking” “són comptats i no es donen gairebé enlloc d’Europa”. “La majoria de països de l’entorn europeu s’estan replantejant molt seriosament deixar d’autoritzar aquesta pràctica pels efectes negatius sobre el medi ambient i els riscos que comporta pels recursos hídrics”.

El diputat ha explicat que el PSC va rebutjar una esmena de CiU al text que proposava la creació d’una subcomissió parlamentària per estudiar la tècnica de la fracturació hidràulica perquè consideren que és insuficient. “Creiem que el més adequat és constituir una comissió d’experts, que actuï amb transparència, de manera que tothom hi participi i l’opinió pública tingui accés a tota la informació” ha conclòs.