Què necessito saber per anar a viure o treballar a Europa?

La Universitat de Girona obre un punt d'informació per a empreses, particulars i institucions sobre legislació i normatives europees

Qualsevol ciutadà que tingui un dubte sobre legislació, funcionament del mercat laboral, mobilitat o convalidacions, entre d'altres, pot adreçar-se al punt d'informació de la Unió Europea que acull la UdG. Des de principis de gener, les atencions són via telefònica (972.41.18.28) i a través de correu electrònic (europadirectgirona@udg.edu) però al febrer ja disposaran d'oficina al Parc Científic i Tecnològic.

Aquest tipus de punts d'informació vénen autoritzats per la Comissió Europea i cal acreditar coneixement i personal format per tal d'oferir aquest servei. Com que la Universitat de Girona disposa des del 1995 d'un Centre de Documentació Europea (CDE) -adreçat a estudiants i centrat en recerca i docència- ha aconseguit que li autoritzin la posada en marxa del punt d'informació. Girona és l'única universitat catalana que disposa d'aquest punt d'informació -n'hi ha tres més a Madrid, Salamanca i Sevilla- i, en total, a l'Estat hi ha 47 serveis d'aquestes característiques.

A diferència del CDE, aquest nou servei està adreçat no només a la comunitat universitària sinó a tots els ciutadans que necessitin assessorament o informació sobre algun país europeu. La directora del servei és Mariona Illamola -que també dirigeix el CDE- ha remarcat que l'objectiu del punt d'informació és "acostar Europa" als gironins.

Illamola ha detallat que el servei està especialment adreçat a persones que, per exemple, volen expandir el seu negoci a un altre país i desconeixen la normativa del mateix, estudiants que han acabat la carrera i volen sortides professionals a l'estranger i no saben com buscar feina o convalidar títols o famílies que volen mudar-se i desconeixen com funciona l'escolarització en el seu nou país.

A banda d'aquesta informació, també es pretén donar formació als tècnics que treballen a les diferents administracions -ajuntaments, consells comarcals, Diputació o Generalitat- que han d'optar a ajudes o que necessiten conèixer normativa europea per alguna de les seves gestions. Així mateix, des del punt d'informació impulsaran viatges de persones interessades en conèixer de primera mà les institucions europees i el seu funcionament.

La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, ha dit que aquest servei encaixa amb els objectius de la universitat d'estar al servei del territori i ha valorat que pot servir a "treure la mandra" a traslladar-nos fora a treballar i viure. "Europa no ens ha de semblar que està tan lluny", ha manifestat.

Al punt d'informació hi treballaran tres persones (les mateixes que el CDE) i la Comissió Europea ha atorgat 22.000 euros de pressupost per a les diferents accions que preveu impulsat aquest 2013.