El Parc Científic de la UdG ajudarà empreses gironines a iniciar idees emprenedores

La iniciativa 'Corporate Venturing' demana a les empreses una inversió inicial de 10.000 euros i ja ha creat tres societats

L'objectiu de 'Corporate Venturing' és clar: ajudar aquelles empreses gironines consolidades a tirar endavant idees emprenedores que s'hagin quedat al calaix (sigui pel risc econòmic que suposen o bé perquè s'escapen massa de la seva branca d'activitat). Des del Parc Científic, els impulsors de la iniciativa s'encarreguen de buscar l'equip de joves que pot portar aquestes idees a terme i els ajuden a constituir una societat.

El director de 'Corporate Venturing', Àlex Brossa, concreta que els emprenedors es van a buscar a dins de la mateixa universitat o bé en escoles de negocis. Un cop s'ha format l'equip, els joves creen una petita societat, de la qual en són propietaris en un 80%.

El 20% restant del capital, l'aporta l'empresa mare (tot i que aquest percentatge és flexible). "D'aquesta manera, separem el risc de l'empresa que ha aportat la idea", concreta Brossa.

Encàrrec inicial de 10.000 euros

Les noves societats que es creen dins del programa, però, no parteixen de zero. I és que, d'entrada, ja compten amb un encàrrec inicial -per valor de 10.000 euros- que el ve des de l'empresa que tenia en ment el projecte emprenedor. A més, a l'hora de buscar nous clients, els joves emprenedors també poden aprofitar la xarxa comercial de l'empresa consolidada.

"Del què es tracta és de fer créixer un projecte innovador i donar-li sortida", concreta Àlex Brossa. Si la iniciativa té èxit, passat un temps d'entre 3 i 4 anys, l'empresa consolidada que ha aportat la idea pot optar a comprar la societat. "Això sí, amb el valor que tingui aleshores, i no l'inicial", concreta el director de 'Corporate Venturing'.

Les noves societats s'ubiquen en despatxos del Parc Científic de la UdG on, durant el primer any, disposen de diverses facilitats. A més, el Parc també actua com a tutor de cadascun dels projectes. Periòdicament, un consell assessor format per experts del territori en diferents àrees (internacionalització, vendes, producte, etc.) es reuneix amb els emprenedors i els guia a l'hora de tirar endavant.

Tres empreses creades

De moment, a través de 'Corporate Venturing' ja s'han creat tres societats, que compten amb el recolzament de tres empreses consolidades de la demarcació. La primera és Elastic Software -impulsada per l'enginyeria Tecalex- que està desenvolupant una aplicació que permeti controlar la maquinària industrial mitjançant dispositius mòbils i tablets (i, d'aquesta manera, millorar la productivitat).

La segona és Smart Shoppin Solutions -impulsada per l'empresa d'extorsió d'alumini Tecalum- que desenvolupa solucions per ajudar les botigues i centres comercials a millorar les vendes (amb estanteries modulars i la integració de pantalles als lineals).

Per últim, gràcies a 'Corporate Venturing' també ha nascut Impulsatech (impulsada per l'empresa empordanesa del sector de les TIC Icon S.L.). Aquesta empresa desenvolupa un sistema de telemàrqueting (que combina les tècniques tradicionals amb les noves tecnologies) amb l'objectiu d'ajudar les empreses a dinamitzar les vendes entre els clients.

El director de 'Corporate Venturing' precisa que, d'entrada, és el Parc Científic qui ha anat a buscar les empreses que tenen projectes innovadors al calaix. La voluntat, però, és que a la llarga aquestes firmes gironines siguin les que s'interessin per participar en aquest projecte.