La Fundació Ramon Noguera de Girona, amb l'aigua al coll

L'entitat té dificultats per mantenir els 115 llocs de treball per a discapacitats

La Fundació privada Ramon Noguera atén persones amb discapacitat intel·lectual i infants amb trastorn de desenvolupament de la comarca del Gironès. L'entitat basa la seva activitat en dos eixos: el laboral i el social.

Des de l'àrea social, actualment la fundació atén 220 adults i 550 infants (d'entre 0 i 6 anys), a qui dóna suport especialitzat. A més, també compta amb pisos tutelats i places de residència.

Pel què fa a l'àmbit laboral, l'entitat gestiona un centre especial de treball -amb dues seus, a Mas Xirgu i a Montilivi- que dóna feina a 115 discapacitats. En total, compta amb quatre seccions productives: jardineria, neteges industrials i comercials, rentat de cotxes i botiga de moda i complements.

La crisi econòmica, però, ha deixat la Fundació Ramon Noguera en una situació complicada. D'entrada, perquè la Generalitat encara els deu els pagaments del mes de juliol. "Aquell pagament va quedar enlaire i, d'ençà d'aquell mes, sí que ens ha anat pagant, però amb retards i dificultats; això fa que ens trobem amb una incertesa preocupant", concreta la seva directora, Pepita Perich.

Entre un 15 i un 20% de descens

A això, a més, cal sumar-hi la davallada de la xifra de negoci que han experimentat les diferents seccions del centre especial de treball. Només aquest 2012, la directora xifra aquest descens entre un 15 i un 20%, que han patit "les diferents àrees de manera general".

Pepita Perich assegura que aquest any serà "molt dolent, i que es veuen amb dificultats per mantenir els 115 llocs de treball. La directora, assegura que tenen clar que el seu objectiu serà defensar "la part social" per damunt de l'empresarial, tot i que també admet que és "imprescindible" el suport de l'Administració per poder tirar endavant.

"Ens trobem davant un canvi de model social al qual ens haurem d'adaptar", reflexiona Pepita Perich. De moment, però, la Fundació Ramon Noguera tanca la porta a parlar de privatització o bé a haver de dependre de la beneficència -és a dir, donacions- com havia passat en anys anteriors.

Impulsar nous productes

De moment, la fundació intenta superar els atzucacs impulsant noves línies de negoci (com el rentat de cotxes) i productes, que fan artesanalment des del centre de treball. Precisament, aquest dimecres l'entitat ha presentat les seves noves línies de bijuteria, que sortiran ara al carrer amb preus que oscil·len entre els 6 i els 20 euros.

D'entrada, una part d'aquesta nova bijuteria s'inspira en l'art català. Es tracta de quatre línies, que es basen en el modernisme (prenent com a referència Antoni Gaudí), el cubisme (amb Pablo Picasso), el surrealisme (inspirada en Gala, la musa de Dalí) i una darrera línia, batejada com a 'Montserrat Roig', que combina elements relacionats amb la literatura.

A més d'aquestes línies, aquest 2012 l'entitat també impulsa el segon projecte 'joia emprenedora', que vol donar a conèixer joves emprenedors gironins. L'escollida per realitzar el disseny de les peces ha estat la saltenca Mariona Muñoz.

Aquesta línia de bijuteria, batejada com a 'MM', s'inspira en les microalgues. Les formes de les peces (anells, braçalets i collarets) són rodones imperfectes de color negre, a les quals se'ls dóna un toc de lluminositat amb incrustacions de pa d'or i de plata.