El PSC de Girona no se'n surt en la confecció de la llista electoral

El primer secretari proposava una candidatura renovada encapçalada per Pineda i deixar fora Marina Geli

A les set de la tarda arrencava el consell de federació del PSC de comarques gironines que havia d'escollir la llista per Girona per a les eleccions del 25-N. El primer secretari, Juli Fernàndez, ha posat sobre la taula tres noms. Cap d'ells havia ocupat mai els primers llocs d'una candidatura a les eleccions al Parlament. "La gent demana concreció de projecte però també renovació i cares noves", argumenta Fernàndez.

L'aposta del primer secretari era per l'exalcaldessa de Salt i senadora, Iolanda Pineda, l'exregidor de Girona i secretari d'organització del partit, Ignasi Thió, i l'exalcaldessa de Campdevànol, Núria Lòpez. Tres persones joves que simbolitzen, a ulls de Fernàndez, "el canvi que demana la societat". El primer secretari, a diferència de passades eleccions, ha decidit no anar a la llista. "He fet un gest de generositat que, de vegades, cal fer en política", reconeix.

La novetat no només passava pels noms sinó també per les procedències ja que Fernàndez és de Palafrugell i entre els tres primers candidats també hi ha Lòpez que és del Ripollès. "Estic intentant canviar les formes però costa en un partit on sempre s'havia decidit tot en petit comitè", ha etzibat Fernàndez en relació a l'anterior executiva del partit a Girona, on els membres de l'agrupació del Gironès tenien molt de pes. Fernàndez només fa vuit mesos que ha agafat les regnes del partit, capitanejat històricament per Joaquim Nadal.

Tradicionalment, l'agrupació del Gironès ha marcat la pauta i, especialment, dos dels seus integrants: Joaquim Nadal i Marina Geli. El primer ja va anunciar que no es presentaria però la segona havia fet un pas endavant recolzada per l'agrupació del Gironès, que la va escollir per unanimitat. Ara bé, Fernàndez no comptava amb Geli als primers llocs de la llista i aquest hauria estat el fet que ha evitat que el partit consensuï una candidatura.

"Crec que avui hi ha gent que no ha estat generosa, estic dolgut", reconeixia Fernàndez al final del consell de federació. Segons ha afirmat, existeix una divisió interna al partit entre aquells que tenen "pedigrí històric" i les noves cares. "Hi ha membres del partit que han d'entendre que si durant tants anys han tingut responsabilitats han de ser generosos i fer un pas enrere ara que la societat demana canvi", ha manifestat Fernàndez, que assegura que hi ha qui relaciona "experiència amb capacitació". "Jo no hi estic d'acord, hi ha gent igual o més capacitada que d'altres que porten molts anys", ha manifestat.

Aquesta disjuntiva interna ha fet, doncs, que el partit hagi estat incapaç d'acordar una llista. De fet, no s'ha arribat ni a votar perquè Fernàndez ha vist que podria perdre i ha preferit que sigui la direcció nacional qui l'esculli. Segons els estatuts del partit, tant si s'hagués votat la proposta del primer candidat -i no hagués aconseguit majoria-, com si no s'arriba ni a votar, el procediment és enviar els candidats per ordre alfabètic al comitè de llistes del partit que serà qui decideixi. La decisió es prendrà dissabte al matí a Barceona.

La llista per Girona naixerà, per tant, de la direcció del PSC que haurà de tenir en compte els candidats proposats per les diferents agrupacions i els vots aconseguits per cadascun d'ells així com la proposta que havia fet el primer secretari del partit a Girona.