Comerç, el turisme i la projecció exterior com a eixos per fer sortir Girona de la crisi

Carles Puigdemont es posa com a "deures" estendre la nova manera de governar a la resta de grups de l'oposició i a la ciutadania

Carles Puigdemont s'ha encomanat al sector del comerç i el turisme de la ciutat com un dels eixos que ha de permetre fer sortir la ciutat de la crisi. L'alcalde ha ressaltat que remuntar la situació és la "prioritat fonamental" de l'Ajuntament i ha assegurat que el consistori vetllarà per minimitzar els efectes de la crisi damunt els gironins, però també ha admès que caldrà la complicitat del sector privat per sortir-se'n.

"No podem sortir de la crisi només amb l'esforç de l'Ajuntament; aquest és prioritari, però també ens hi ha d'ajudar aquells que ens poden garantir la creació de llocs de treball", ha assegurat. En aquest punt, l'alcalde ha subratllat que, a Girona, és "imprescindible" que el comerç i el turisme actuïn com "un motor a més revolucions", i en aquest sentit, ha ressaltat que l'equip de govern ja ha començat a "sacsejar-lo" (amb campanyes com el 'Girona 10' o bé les accions promocionals del 'Girona, Temps de Flors').

Carles Puigdemont també ha assegurat que no és de rebut pensar que es llencen els diners a l'hora de destinar recursos a la projecció exterior de la ciutat. "No ens hem de quedar asseguts per veure venir el turista; l'hem d'anar a buscar, i ho hem de fer sense complexos", ha dit l'alcalde de Girona.

"Ja sé que algú pot pensar que, amb la que està caient, com és possible que l'Ajuntament s'estigui gastant recursos en promocions turístiques que es poden veure com un element decoratiu", ha indicat. Per a l'alcalde, però, aquesta concepció és "rotundament" falsa i, com precisa, només cal fixar-se en les dades d'atur a la ciutat per veure com, la majoria dels gironins que no tenen feina, pertanyen al sector serveis.

"Per tant, és aquí on cal fixar la creació de llocs de treball", ha afirmat amb rotunditat. I hi ha afegit: "És cert que, avui dia, ningú ho té fàcil, però si no ho fem, posarem en perill la ciutat i correm el risc de col·lapsar-la".

L'alcalde de Girona, però, també ha admès que aquest no serà un camí fàcil, i que els fruits d'aquestes iniciatives es començaran a recollir en els propers anys. "Sortir de la crisi ens acompanyarà durant tot aquest mandat i, segurament, també en el vinent", ha dit Carles Puigdemont.

Teixir un cistell

Puigdemont ha fet aquestes valoracions durant una conferència a l'Auditori de la Mercè, on ha passat balanç del primer any de govern de CiU a la ciutat. L'alcalde ha assegurat que, d'ençà que van assolir l'alcaldia, la seva feina s'ha centrat en donar un gir a la manera de fer política a Girona.

Per exemplificar-ho, Carles Puigdemont ha fet un símil amb la feina dels cistellers. "M'agrada dir que estem posant els vímets d'un cistell que ens hem disposat a teixir", ha indicat. Com ha destacat Puigdemont, la nova manera de governar la ciutat es fonamenta, sobretot, en estendre la mà als barris i a la ciutadania. "Cal que la societat participi més en la presa de decisions públiques", ha assegurat.

L'alcalde ha recordat que són un equip de govern en minoria, i que això els obliga a buscar acords amb la resta de grups. "Malgrat alguns fracassos, hem intentat arribar a acords el màxim de treballats possible amb l'oposició", ha dit Puigdemont.

En aquest punt, l'alcalde ha recordat el recolzament que ha rebut del PP en temes "importants" i s'ha fixat com a objectiu estendre aquesta entesa a la resta de partits. "La primera responsabilitat és meva i, per això, un dels deures per a aquest segon quart de mandat serà que la nova manera de governar arribi a tots els racons", ha sentenciat Puigdemont.

Per a l'alcalde, això no només inclou el consistori, sinó també la resta de la ciutadania. "No podem continuar governant com s'ha fet fins ara, hem de parar l'orella a la societat i estar amatents al què ens demana la ciutadania", ha dit Carles Puigdemont. I ha conclòs: "Perquè si no operem canvis culturals i estructurals profunds, el sistema es col·lapsarà".

L'acte celebrat a l'Auditori de la Mercè, ple de gom a gom, s'ha batejat amb el títol 'Girona, el govern del canvi. Balanç del primer any'.
  • L'alcalde defensa els recursos destinats a promocionar la ciutat