L'Empordà es podria convertir en la nova 'ruta del vi' de l'Estat

L'obtenció d'aquesta certificació estatal aportaria beneficis en matèria de promoció i comercialització

El Patronat de Turisme ha reunit avui a la tarda al Celler Espelt de Vilajuïga (Alt Empordà) una seixantena de representants del sector turístic públic i privat de la demarcació vinculats al món de la viticultura, la restauració, les empreses d'activitats o l'hostaleria, entre d'altres, per presentar-los les bases de la creació del Club de producte Ruta del Vi de l'Empordà i a la vegada captar membres per a aquesta entitat.

Al gener passat el Patronat de Turisme, organisme de promoció turístic de la Diputació de Girona, va adherir-se a ACEVIN per donar un impuls al desenvolupament de l'enoturisme a la destinació turística Costa Brava a través del projecte estatal 'Rutes del Vi'. La inclusió a aquest projecte i l'obtenció de la certificació de 'ruta del vi' aportarà a la demarcació beneficis en matèria de difusió, promoció i comercialització ja que la destinació es beneficiarà del pla d'accions anual de l'associació.

Davant el potencial enogastronòmic de la destinació Costa Brava, el Patronat col·labora amb el Consell Regulador de la DO Empordà en l'estructuració d'una oferta turística "sòlida i específica de qualitat" per a un públic interessat en temes enològics, agroalimentaris i mediambientals, concreta el mateix Patronat. Valora també que en l'àmbit més específic de l'enologia, el vi està esdevenint un reclam turístic que combina la descoberta i coneixença dels productes vitivinícoles del territori amb els atractius històrics, culturals, arquitectònics i gastronòmics de la demarcació de Girona.

En aquest sentit, el Patronat de Turisme considera que la creació del Club de producte Ruta del Vi de l'Empordà ajudarà la demarcació a fer un pas endavant en l'estructuració del producte enoturístic i a obtenir la certificació 'ruta del vi' que atorga ACEVIN un cop hagi estat auditada i hagi assolit els requisits normatius que s'estipulen. Aquests criteris estan relacionats amb la sostenibilitat de l'activitat, sistemes de control de qualitat, infraestructures, mesures mediambientals, i ofertes específiques (cellers, restaurants, allotjaments, activitats, productes, oci temàtic, comerços, agències receptores, etcètera), entre d'altres.

Part de les bases d'aquest club vénen establertes per ACEVIN, que marca el protocol normatiu per a l'obtenció de la certificació estatal, mentre que altres requisits vénen fixats pel Patronat de Turisme, tal com estableix en el funcionament dels seus clubs de producte existents -Golf, Salut i Bellesa, i Natura-Actiu.

El club de producte Ruta del Vi de l'Empordà serà el primer pas per a la creació d'un club enogastronòmic de les comarques gironines, que comptarà amb diverses seccions com per exemple productes agroalimentaris artesans o col·lectius de cuina, entre d'altres

El funcionament del club

El club serà una plataforma de col·laboració pública i privada impulsada pel Patronat de Turisme i que compta amb la col·laboració del Consell Regular de la DO Empordà i els consells comarcals de l'Alt Empordà i Baix Empordà. La finalitat d'aquesta plataforma és la d'aglutinar, integrar, estructurar i comercialitzar els diferents recursos turístics i serveis turístics d'interès de la zona vitivinícola de l'Empordà. El club agruparà voluntàriament empreses vinculades al sector enogastronòmic de l'Alt i Baix Empordà i inclourà entitats i empreses com cellers de la DO Empordà; botigues especialitzades en vi; restaurants i bars de vins i empreses d'allotjament, entre d'altres.

Les empreses membres del club disposaran d'un pla d'accions i promoció específic, coordinat i cofinançat pels membres del club i el mateix Patronat de Turisme, que comprendrà l'organització de viatges de premsa, familiarització, workshops i presentacions.

Es publicarà un catàleg d'empreses i productes específics dirigit a professionals del sector i al públic final; es crearà un nou portal de l'oferta turística, i es participarà a fires internacionals i estatals de producte. Alhora també es realitzaran campanyes publicitàries en mitjans o s'impartirà formació professional i tècnica específica, entre d'altres.

El club comptarà amb una assemblea de membres integrada per tots els socis i funcionarà amb taules de treball que marcaran les directrius i actuacions que s'implementaran durant l'exercici. Quant al seu finançament, els membres del club faran aportacions anuals.

Una vintena de rutes a tot l'Estat

'Rutes del Vi' de l'estat espanyol és un projecte de l'ACEVIN, amb el suport de la Secretaria General de Turisme de l'Estat, que potencia l'activitat enoturística en aquelles zones estatals vinculades a la cultura i el món del vi per contribuir al seu desenvolupament econòmic i social.

Al gener passat, la Diputació de Girona es va adherir a aquest projecte. A l'actualitat a l'estat espanyol existeixen 21 rutes del vi, 17 de les quals ja tenen certificació i la resta estan començant a realitzar tràmits per obtenir-la.

La marca 'Rutes del Vi' s'ha convertit en un referent estatal en matèria enoturística i compta amb el suport de l'administració de l'estat espanyol a través del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i de Turespaña.