L'economat de Girona ja ha atès més de 800 famílies de la ciutat

Els contenidors dels supermercats estaran tancats amb cadenat al juliol per evitar que la gent hi busqui menjar en mal estat

L'any passat, el centre de distribució d'aliments de Girona va atendre 700 famílies de la ciutat. Ara, aquesta xifra ja s'ha incrementat fins a les 840. Es tracta de famílies que arriben a l'economat, on poden adquirir-hi aliments de forma gratuïta o bé a preu simbòlic, i que vénen derivades des dels Serveis Socials de l'Ajuntament.

El regidor de l'àrea, Eduard Berloso, ja ha avançat que aquestes situacions van a més. De fet, com ha explicat, per a finals d'any Serveis Socials preveu que ja hi hagi més "de 1.000 famílies" que necessitin acudir a aquest supermercat per sobreviure.

Berloso, que aquest matí ha fet balanç de les actuacions de l'àrea, també ha desgranat altres dades que evidencien l'impacte de la crisi a la ciutat. Una d'elles és que, durant l'any passat, l'Ajuntament va donar 1.300 ajudes a famílies perquè poguessin cobrir les necessitats bàsiques de subsistència o pagar el lloguer.

En total, l'import global que s'hi va destinar va ser de 262.352 euros. Segons avança Berloso, per a aquest 2012, el consistori preveu que els gironins que hagin de recórrer a aquestes ajudes per sobreviure augmentin "entre un 5 i un 10%".

D'altra banda, dins la memòria dels Serveis Socials, una altra de les dades que evidencien les situacions de pobresa són els àpats que se serveixen al menjador social 'La Sopa'. Aquest 2012, el seu pressupost s'ha incrementat en un 9.20% i, com explica el regidor, els àpats servits han augmentat des d'un 4% (en el cas dels dinars) fins a un 36,6% (en el cas dels sopars).

A més, el regidor també ha explicat que, en aquests moments, el centre de dia de 'La Sopa' atén unes 208 persones. Això suposa un increment, d'un any per a l'altre, d'un 30%.

Contenidors amb cadenats

D'altra banda, el regidor també ha avançat que a finals de juliol els contenidors específics per a supermercats de la ciutat de Girona es tancaran amb cadenat. D'aquesta manera, el consistori vol evitar que la gent furgui el seu interior buscant menjar, "que sovint es troba en molt males condicions", ha explicat Berloso.

Aquesta mesura s'inscriu dins l'acord al qual van arribar l'Ajuntament i els supermercats perquè aquests darrers donin al centre de distribució d'aliments el menjar que els estigui a punt de caducar. El regidor ha explicat que les persones que ara remenen les escombraries buscant aliment es derivaran cap a l'economat.

"La Policia Municipal i els agents cívics els donaran un val perquè puguin anar a buscar menjar al centre de distribució d'aliments", ha indicat Berloso. Després d'aquesta primera actuació, se'ls derivarà cap al circuit ordinari de serveis socials. "Aquesta és un servei que neix amb voluntat de desaparèixer per deshabituar les persones que busquen aliments als containers", ha conclòs el regidor.

Reordenar la despesa dels edificis escolars

A més de Berloso, aquest matí també han fet balanç de les seves àrees les regidores de Joventut, Roser Urra, i la d'Educació i Esports, Isabel Muradàs. Entre les actuacions en matèria de joventut, destaca la voluntat d'estendre a altres centres de la ciutat els tallers d'èxit escolar que s'han portat a terme als instituts Montilivi i Santiago Sobrequés. "Es tracta d'un pla per prevenir el fracàs escolar i millorar les competències dels alumnes de segon i tercer d'ESO", ha concretat Urra.

Pel què fa a Educació, l'Ajuntament de Girona vol racionalitzar la factura de manteniment dels edificis escolars. Segons ha explicat Muradàs, tot i que el pressupost de l'àrea s'ha incrementat en un 7%, l'ajuntament es troba que "dues terceres parts d'aquests diners es destinen al manteniment i al consum de les escoles".

La regidora ha dit que aquesta dada és "preocupant" si no s'hi fa res per intentar baixar les despeses i que, per a això, ja s'ha engegat un pla específic. Entre les mesures, hi haurà portar a terme manteniments dels centres de manera preventiva per intentar evitar els costos derivats de situacions d'urgència, "que sempre són més alts", ha conclòs Isabel Muradàs.