Marlaska diu que l'etarra detingut a Portbou podria buscar un lloc on 'dipositar i elaborar explosius'

El jutge sosté que Marcos era un membre 'alliberat' de l'organització terrorista

Marlaska imputa a Jon Rosales i Adur Aristegui, els dos detinguts pels Mossos d'Esquadra, possibles delictes d'iintegració o bé de col·laboració en organització terrorista, mentre que a Faustino Marcos, detingut a Portbou, li imputa delictes de pertinença a organització terrorista i tinença d'armes i explosius amb finalitat terrorista.

El jutge sosté que Marcos era un membre 'alliberat' de l'organització i destaca que 'la raó del seu retorn a l'Estat podria ser la localització d'un lloc on dipositar i elaborar artefactes explosius'. També destaca que en el moment de la en què els agents li van demanar la identificació va presentar un DNI fals a nom de Juan Carlos Valiño Mato. En el registre posterior els agents li van trobar un revòlver marca Smith & Wesson del calibre 38 i de color platejat amb el mànec negre que estava carregada amb sis bales.

En el registre posterior els agents van trobar als seus calçotets una bossa petita de plàstic transparent amb set bales més del mateix calibre i dos DNI falsos més a nom de Gabriel Guillem Garcia i Jorge Hernández González, a més de dues cartes d'identitat franceses a nom de Jacques Perrot i David Gerard Vigneron. També un ordinador Notebook marca Asus, dos discs durs externs, quatre memòries USB i un MP3.

Segons Marlaska, Marcos va ser captat el 2001 per ETA per Mikel Uzcundun Lizaur i va acudir a una primera cita amb Ainhoa Garcia Montero, que li va sol·licitar que elaborés informes sobre suposats objectius.

El juny del 2002 va començar a sospitar que el seguia la policia i va creuar la frontera francesa. Al país veí es va posar a les ordres de Javier López Peña, alies Thierry, i formava grup amb Imanol Gómez González. Vivia amb Idota Mendizábal, que compleix condemna a França, i Aitzol Iriondo, també empresonat a França. Després va estar a les ordres d'Ainoa Ozaeta Mendicute (alies Kuraia), que també està empresonat, i va mantenir contactes amb altres membres 'alliberats' d'ETA com Asier Eceiza, Javier Arruabarrena i Ohiana Garmendia.

El 2008 va passar a les ordres de Mikel Oroz Torrea, alies Peru, i formava grup amb Zobaran Arriola. Des d'aleshores es dedicava fonamentalment a l'elaboració de material explosiu i el robatori de cotxes, a més de la col·locació de matrícules falses en vehicles que utilitzaven altres membres de l'organització.

Marlaska relaciona a Jon Rosales i Adur Aristegui amb Ibai Beobide, detingut el passat 13 de febrer a Guipúscoa quan anava armat i en bicicleta. Segons el jutge, Beobide hauria impulsat la creació de dos grups anomenats Imanol i Ezpala, i hauria captat a Jon Rosales i la seva companya, Ione Lozano Miranda perquè col·laboressin amb el segon. Marlaska sosté que la parella va acceptar integrar-se a ETA i van rebre de Beobide un pen drive que conté 'el sistema operatiu utilitzat per l'organització i diversa informació sobre l'elaboració d'explosius'.

La caiguda de Beobide, segons el jutge, va ser el que va precipitar l'intent de sortida de Jon Rosales cap a França 'fugint de les actuacions policials i judicials', mentre que Adur Aristegui 'l'acompanyava' i 'li va prestar auxili' tot i que coneixia els fets. A més, recorda MArlaska, Adur ja va ser detingut quan es va desarticular el comando Biscaia al 2008.

El jutge imputa a Jon Rosales un possible delicte d'integració o de col·laboració amb ETA basant-se en 'les manifestacions d'Ibai Beobide' davant les forces de seguretat, i pel fet que se'l va detenir a les immediacions de França després de la detenció del seu suposat cap. També recorda que la seva parella sentimental 'es troba en lloc desconegut des de la mateixa data'.

Pel que fa a Adur Aristegui, Marlaska li imputa els mateixos delictes pel fet d'haver 'prestat auxili' a Rosales i haver posat a la seva disposició els béns necessaris per a la seva fugida. El jutge sosté que no hi havia cap altra raó lògica que la fugida justifiqui que els dos es trobessin a les immediacions de la frontera francesa.