Professors i estudiants protesten a Girona contra les retallades

A la UdG, hi ha hagut un ampli seguiment de la protesta i alguns estudiants han intentat sense èxit ocupar l'edifici del rectorat

Els manifestants han protestat pels dos anys de retallades continuades a Ensenyament i han criticat que el govern de Mas hagi acceptat les retallades anunciades des de Madrid. Concretament, alerten de l'increment de la jornada lectiva del professorat i de l'augment de les ràtios d'alumnes per aula. També denuncien que no se substituiran les baixes fins passats els deu dies lectius des del seu inici, una mesura que ja s'aplica a aquest curs. Aquestes mesures suposen un "deteriorament del sistema públic educatiu del país i ens evoquen a una situació insostenible", assenyala el secretari general de FETE-UGT a les comarques gironines, Jaume Paül.

La protesta d'aquest dimarts ha tingut un major seguiment, des del punt de vista dels sindicats, perquè "els ciutadans han entès que va més enllà d'una reivindicació salarial o laboral", explica el secretari d'organització sindical de CCOO a Girona, David Pérez. Els ciutadans, diu, han entès que l'Ensenyament és un dret fonamental que cal preservar.

Les estimacions de l'afectació a Girona

CCOO ha xifrat el seguiment de la vaga a les comarques gironines entre un 48 i un 53% en el cas de primària mentre que a secundària asseguren que ha estat "massiu", de la mateixa manera que a les escoles bressol hi ha hagut una important afectació. UGT ha xifrat l'afectació en un 35-45% en el cas primària i infantil i un 25-30% a secundària. Per la seva banda, USTE-Stec, ha donat una única xifra de seguiment d'un 52% de mitjana a la demarcació.

En el cas de la Universitat de Girona, han coincidit que ha estat una protesta generalitzada. La gran majoria dels centres han quedat tancats i el personal no ha pogut accedir a les aules. És el cas de la Facultat d'Educació i Psicologia, les de Lletres i Turisme (a l'edifici de Sant Domènec), i durant una estona també ha quedat tancada la Facultat de Ciències, que s'ha pogut obrir aquest matí, segons ha confirmat la mateixa UdG. La resta de centres han funcionat gairebé en normalitat però amb afectació a les classes. Només les facultats de Dret, Infermeria o Medecina han tingut una afectació mínima. Fonts de la universitat han reconegut que el seguiment d'aquesta vaga ha estat major que no pas la convocatòria de vaga general del 29 de març passat.

Intent fallit d'ocupar el Rectorat

Els estudiants han sortit de les respectives facultats i s'han concentrat davant de l'edifici de la Generalitat amb una pancarta al capdavant que deia 'Contra elitització de l'ensenyament. Plantem-los cara'. Després, han caminat fins a l'edifici del Rectorat, on han protagonitzat una gran xiulada amb l'ajuda de cassoles. Després de llegir un manifest on es denunciaven algunes de les retallades i l'augment de taxes, han decidit ocupar l'edifici del Rectorat a través d'una de les entrades laterals. "Ens quedem aquí i que demà al matí no puguin fer la seva feina", apuntava un dels estudiants que ha llegit el manifest. Però tot plegat s'ha quedat en un intent perquè s'han trobat amb els ascensors bloquejats i els accessos tancats. Han anunciat que ho seguiran intentant. "En algun moment hauran de sortir", apuntava un dels estudiants. Alguns ja portaven sacs i material per a dur a terme l'ocupació.

Aquesta nit passada, estudiants de diferents facultats han passat la nit com a prèvia a la vaga d'aquest dimarts. S'ha fet a les facultats de Ciències i Dret (al Campus de Montilivi), Medicina i Infermeria (Campus Emili Grahit) i a Lletres i Educació i Psicologia, al Campus del Barri Vell.

Galeria d'imatges de la protesta