Més de 800 gironins estan a la presó complint condemna o esperant judici

Nou de cada deu presos són homes, gairebé un terç tenen menys de 31 anys i el 44% són estrangers

Justícia ha fet públiques aquest divendres, per primer cop, diverses xifres de la població penitenciària a Catalunya. A més del nombre d'interns que hi ha als diferents centres penitenciaris, l'estadística també permet fer perfils dels reclusos (per municipis de residència, sexe, nacionalitat i edat).

Això permet, per exemple, que es puguin comparar les ràtios d'interns per territoris. Arreu de Catalunya, per cada 100.000 habitants, n'hi ha 135 que es troben entre reixes. A diferència de Lleida i Tarragona, però, les comarques gironines es troben per sota d'aquesta mitjana (amb 125 presos per cada 100.000 habitants).

En total, hi ha 814 gironins que es troben encarcerats, bé perquè compleixen condemna, bé perquè estan en presó preventiva a l'espera del judici. En concret, 662 d'aquests presos ja tenen sentència ferma i els 152 restants estan pendents de passar davant d'un tribunal.

Pel què fa a presons, només poc més d'un terç dels delinqüents gironins (306) estan interns en algun dels dos centres penitenciaris que hi ha oberts a la demarcació (Girona i Figueres). La resta, es troben repartits en diferents presons de la resta de Catalunya.

D'entre totes elles, destaca la de Quatre Camins (on hi ha 323 gironins). El fet que la majoria dels delinqüents que viuen a la demarcació es trobin en altres presons que no siguin Girona i Figueres, però, respon a una qüestió de capacitat, en espera que s'obri la presó unificada de les comarques gironines (el Puig de les Basses).

Nou de cada deu, homes

L'estadística elaborada per Justícia també permet veure com el perfil del pres gironí és el d'un home d'entre 31 i 50 anys. De fet, d'aquests 814 reclusos, només n'hi ha 38 que siguin dones, i 496 tenen edats compreses dins aquella franja d'edat.

Les dades de Justícia també revelen, però, que un de cada tres presos gironins (en concret, 240) tenen menys de 30 anys. Finalment, per nacionalitats, el 44,1% d'aquests delinqüents són estrangers.

Per comarques i municipis

Si es desgranen les dades més al detall, i se centra la lupa per comarques, el Gironès, l'Alt Empordà i la Selva encapçalen el rànquing de presos en relació al nombre d'habitants. A l'altra cara de la moneda, se situen el pla de l'Estany i la Garrotxa.

I pel que fa a municipis, aquells que tenen més ciutadans entre reixes són -per aquest ordre- Girona (159), Figueres (90), Blanes (67), Salt (63), Lloret de Mar (47), Palafrugell (32), Olot (30), Roses (28) i Sant Feliu de Guíxols (23). A tot Catalunya, hi ha 9.461 persones entre reixes en algun dels centres penitenciaris repartits arreu del país.