El Consorci de Benestar Social de la Selva ha atès 12.042 persones el 2011

S'amplia el ventall d'usuaris i ara també recorren als serveis socials els aturats que no poden fer front als seus pagaments

Unes 12.000 persones de 5.010 famílies han hagut de recórrer el 2011 a l'atenció primària del Consorci, que suposa la porta d'entrada a aquest ens autònom del Consell Comarcal de la Selva. Això significa que des de la seva creació el 2010, el CBSS ha vist com en un any han augmentat considerablement les persones que requereixen una atenció bàsica. S'han afegit als usuaris amb algun tipus de problemàtica social persones de classe mitjana que s'han quedat sense feina i que ara no poden fer front a la hipoteca o a les despeses del dia a dia. Així mateix, arran de l'aprovació de la Llei de promoció de l'autonomia, també s'han incrementat les atencions dels serveis socials a persones grans o amb problemes de dependència.

La crisi, darrere de més de la meitat dels casos

La crisi està al darrere de més de la meitat dels casos atesos, ja que el 51% dels usuaris va recórrer al CBSS per problemes econòmics o laborals. El Consorci alerta que situacions com no poder fer front als pagaments compromesos, "la pèrdua de projectes vitals" o els "canvis de rols dins les famílies", generen "angoixa i malestar", i un "deteriorament" de les persones i les famílies.

Altres xifres d'aquest 2011 que demostren la delicada situació dels usuaris del CBSS són les 1.891 persones que han rebut lots d'aliments; els 423 lots de Creu Roja entregats; les 539 ajudes municipals; les 184 ajudes d'urgència del Consorci (que suposen uns 37.500 euros), i les 722 beques de menjador.

160 nens separats dels seus pares

Quant al Servei Especialitzat d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Selva (SEAIA), gestionat des del CBSS, el 2011 s'ha treballat en 381 expedients, dels quals 73 s'han obert aquest any passat. Així mateix, el 2011 s'han tancat 107 casos, de manera que el 2012 s'ha estrenat amb 201 expedients en els quals el Consorci ha de continuar intervenint.

Pel que fa als menors que han hagut de ser separats dels progenitors, se n'han registrat 160 el 2011, dels quals 19 ho han estat amb caràcter provisional. Dels 142 restants, la majoria, 77, estan amb algun familiar, mentre que d'altres viuen en centres residencials (38); amb una altra família (15); amb una família que està en tràmit d'adopció (9), o en pisos per a joves de 16 a 18 anys (2).

Així mateix, s'han detectat el 2011 47 menors que, tot i viure amb els pares, presentaven símptomes de patir maltractaments o ser víctimes de negligència en la seva família, i en alguns d'aquests casos s'ha hagut d'intervenir ja que s'ha corroborat que així era. També s'han registrat 133 nens que, tot i no estar desemparats, sí que vivien en situacions molt desfavorables.

Més de 160 casos de violència masclista

Pel que fa al Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la Selva, ha rebut 182 casos el 2011, el 90% dels quals ha estat per violència masclista. L'edat mitjana de les usuàries és de 39 anys; el 80% són de nacionalitat espanyola, i la majoria s'han separat i viuen soles amb els seus fills.

S'estanca el número d'immigrants

A la Selva el número de persones estrangeres empadronades ha crescut tímidament els últims anys, passant de les 36.000 el 2009 a les 36.885 el 2011. Una tendència marcada per un menor volum d'entrades, per un lleuger retorn als llocs d'origen i pel trasllat a països tercers. Tot i això, la comarca registra un 21,41% d'immigrants, un percentatge que la situa per sobre de la mitjana catalana, del 15,73%.

Per afavorir la convivència i integració dels nouvinguts la Selva compta amb el Pla comarcal de ciutadania i immigració, que tot i que ha patit un 50% de retallada en el pressupost el 2011 ha intentat donar continuïtat a les polítiques d'acollida. En xifres, de les 12.042 persones ateses el 2011, 1.050 eren d'origen immigrant.

Pel que fa als programes individuals d'atenció (PIA), en el marc de la Llei de dependència, el 2011 s'han tramitat 329 expedients. D'altra banda, en teleassistència s'han distribuït a la comarca 425 aparells, que ofereixen un servei preventiu per a les persones que viuen soles i amb determinats riscos.

Previsions poc optimistes per a aquest any

D'altra banda, en data del març d'aquest any, dels 1.080 expedients totals per cobrar la prestació del PIRMI, només 479 havien estat aprovats, mentre que la resta de sol·licitants poden estar ja sense ingressos, una situació que pot comportar per al 2012 "desnonaments, un increment del risc d'exclusió social, pobresa i conflictes socials", avisa el CBSS.

Una comarca "pionera" en equipaments per a la gent gran i els infants

El gerent del Consorci, Sergi Carmona, ha subratllat que, amb els implantats per la Generalitat a la comarca, la Selva és "pionera" en equipaments per a la gent gran i per als infants. En aquest sentit, aquest any s'ha comptat amb el recurs de les Cases d'Infants, que presenten tres modalitats d'atenció: residencial, intermitent i de suport. Aquestes cases permeten atendre els nens "sense treure'ls del seu entorn habitual", ha subratllat Carmona, i ha recordat que actualment en funcionen a Blanes, Lloret i Santa Coloma de Farners. Així mateix, la Selva també compta amb Centres de Serveis rurals per a la gent gran, creats fa un any a Riudellots i a Fogars de la Selva, i que "han despertat l'interès" d'altres consorcis de la demarcació de Girona, segons ha concretat Carmona.

Crida per mancomunar serveis

A l'espera de signar el contracte programa per a l'any vinent, el Consorci compta aquest 2012 amb un pressupost de 3,3 MEUR, un 66% del qual prové de la Generalitat; un 34%, dels ajuntaments, i una petita part, del copagament dels usuaris. Els seus responsables, però, reconeixen que tenen "problemes de tresoreria" ja que les administracions "paguen malament", i que per això han de buscar solucions alternatives.

En aquest sentit Garriga ha fet una crida a mancomunar serveis a totes les entitats que treballen en el sector social de la Selva, per optimitzar així recursos i poder fer front a les retallades en els pressupostos. De fet ja fa temps que s'ha implementat un treball en xarxa amb altres entitats com Creu Roja i Càritas, segons ha recordat Garriga.