Adif confirma a Puigdemont que el projecte per soterrar el tren a Girona està fet des del 2008

El document mai s'ha enviat a l'ajuntament i l'alcalde té el compromís de l'Estat de lliurar-lo de "manera imminent"

En el capítol que l'alcalde dedica cada ple a repassar informacions rellevants, Puigdemont ha explicat que divendres passat es va reunir amb el president d'Adif i membres del seu equip, amb presència de la diputada gironina i portaveu del PPC a l'ajuntament, Concepció Veray.

Durant la reunió, el president d'Adif va confirmar a l'alcalde que el projecte constructiu per soterrar el tren està acabat des del 2008. Aquest document mai ha estat en mans de l'ajuntament i, de fet, amb el canvi de govern a Madrid s'havia iniciat una picabaralla entre socialistes -que asseguraven que sí hi havia projecte- i populars, que negaven que estigués fet. "Que el projecte estigui fet des del 2008 és un fet d'una gravetat important", ha afirmat l'alcalde, que reconeix que així ho va traslladar al president d'Adif. Puigdemont ha explicat que Verdeguer es va comprometre a lliurar el projecte de manera "imminent" a l'ajuntament.

D'altra banda, de la reunió també en van sortir altres acords. Segons ha explicat Puigdemont, es va acordar normalitzar el trànsit al carrer Oviedo després de fer canvis de circulació per permetre la sortida dels camions d'obres. D'altra banda, també s'ha acordat crear una comissió mixta Adif-Ajuntament de Girona -amb participació de polítics i tècnics- per tal de tractar tant el projecte de soterrament del tren convencional com també pel què fa referència a l'enderroc del viaducte.

Puigdemont ha explicat que té el compromís del president d'Adif de fer una visita d'obres a Girona i també d'assistir a la sessió de la comissió de seguiment del TAV al juny, formada per tots els grups. D'altra banda, l'alcalde també ha detallat que, fins al moment, s'han fet fins a tres esborranys del conveni per a l'enderroc del viaducte. "Alguns dels aspectes han quedat obsolets i cal una profunda revisió", ha explicat. Per això, també han acordat amb Adif refer aquest conveni. "Volem fer una revisió a fons amb tots els grups de l'ajuntament, no com s'havia fet fins ara, per poder tenir un conveni al màxim de satisfactori i compartit", ha detallat.

El projecte ferroviari era protagonista de dues mocions entrades per la via d'urgència per CiU, en primer lloc, i PSC posteriorment. Quan s'ha procedit a votar-ne la urgència, ICV i CUP han instat els dos grups a deixar sobre la taula les mocions i buscar una declaració "unitària" entorn als reptes que té Girona per completar el projecte.

La portaveu socialista, Pia Bosch, ha dit a l'alcalde que ells estaven disposat a retirar la moció si així ho feia primer CiU. Puigdemont ha accedit i tots els grups s'han emplaçat a tractar els temes relacionats amb el tren convencional, l'estació intermodal i l'enderroca del viaducte en la junta de portaveus.

Al PSC li comuniquen que el projecte està fet des del 2010

El mateix dia que Puigdemont ha donat a conèixer el contingut de la reunió amb el president d'Adif, el diputat socialista al Congrés Àlex Sàez ha rebut notificació d'una resposta del govern espanyol sobre aquest mateix tema. Segons aquesta resposta parlamentària, Foment detalla que el projecte constructiu del tren convencional està fet des del 2010. En aquesta mateixa resposta, el ministeri recorda que les obres no s'iniciaran fins que no estiguin acabades del de l'alta velocitat i especifica també que no començaran els treballs fins que no hi hagi "disponibilitat pressupostària".

No prospera la moció a favor de #novullpagar

La CUP no ha aconseguit prou suports per fer prosperar una moció a favor de la campanya de #novullpagar i que demanava la gratuïtat de l'AP7 mentre l'N-II no estigui desdoblada. La moció, defensada pel portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha sumat els vots positius d'ICV però PSC, PP i CiU hi ha votat en contra.

Informes per evitar irregularitats en subvencions

Durant l'exposició d'informació d'alcaldia, Puigdemont també ha donat a conèixer els primers resultats d'uns informes d'auditoria i control elaborats per empreses externes. Segons ha explicat l'alcalde, s'han detectat "indicis sobre possibles incompliments legals" per a l'atorgament de subvencions. Concretament, aquests "possibles incompliments" de la normativa de contractació farien referència als ajuts de fons europeus de cooperació (del període 2007-2013) i de fons estatals (2009.2010) per fer diferents obres

Davant d'aquest resultats -que ha remarcat que són provisionals-, l'alcalde ha encarregat uns informes per detectar quins poden ser aquests incompliments i corregir-los per tal d'evitar que els imports de les subvencions que ha rebut l'ajuntament s'hagin de retornar.