Tres reconeixments forenses al dia de mitjana en casos de violència domèstica el 2011

La memòria recull un increment espectacular en informes del contenciós administratiu, per assumptes contra administracions

L'activitat durant el 2011 ha baixat lleugerament a l'Institut de Medecina Legal de Girona. Segons recull la memòria anual, en total han fet 14.514 investigacions relacionades amb la medecina forense en l'àmbit penal i 1.909 en l'àmbit civil. Pel que fa a la violència domèstica, els forenses han fet 1.071 reconeixements a víctimes, majoritàriament dones i infants. És una xifra lleugerament inferior a la de l'any anterior, quan en van fer 1.216. Tot i això, la mitjana de tres reconeixements als dia es manté.

Pel que fa a les exploracions en casos de denúncia per agressions sexuals, també n'han fet menys que l'any passat. Concretament, el 2011 han atès 96 casos amb denúncies per algun tipus d'agressió sexual, el 2010 en van ser 109.

Al llarg del 2011, els forenses han fet 13 autòpsies en casos de morts violentes, una xifra força per sota de la del 2010 quan en van fer 27. El motiu és que els 15 crims confessos de Joan Vila, el zelador d'Olot, i els quatre assassinats del pistoler Pere Puig van fer disparar la mitjana de l'any anterior.

Entre els crims del 2011 hi ha el del pare que va decapitar la seva filla de 18 mesos a Girona el mes de novembre, la mort del jove de 25 anys d'un tret a Germans Sàbat al juny, la mort a ganivetades de la botiguera de Banyoles al desembre, la mort a ganivetades d'un jove de nacionalitat equatoriana davant la discoteca Noche Latina de Figueres, el jove de Salt que va morir després de rebre un cop al cap amb un tornavís al gener, la mort d'una dona a Bescanó a mans del seu marit amb qui estava en procés de divorci, el cas del masover de Vilobí d'Onyar a qui van matar a cops o la mort d'una ganivetada al cor del jove de 15 anys de Lloret de Mar.

El pèrits de l'Institut de Medecina Legal han fet 689 valoracions psiquiàtriques en casos penals, força menys que el 2010 quan en van fer 877. Aquests informes serveixen per conèixer l'estat mental d'algun acusat i per saber si era conscient o no dels que estava fent en el moment dels fets. En aquestes exploracions els forenses dictaminen si pateix algun trastorn mental que podria eximir-lo de la seva responsabilitat.

Els forenses gironins han intervingut en 59 suïcidis, 2 menys que el 2010, han fet 213 aixecaments de cadàver, un total de 442 autòpsies i han fet 2.334 assistències a judicis. També han fet 28 peritatges en casos de denúncies per males praxis mèdiques, han fet 9.232 reconeixements de lesionats i han reconegut 409 detinguts.

Pel que fa a l'activitat en assumptes civils, els forenses han fet menys reconeixements que els 2010 en peticions per a incapacitacions. En concret, han fet 605 informes enfront als 682 de l'any passat. També han anat a la baixa els informes per a internaments psiquiàtrics, de 679 a 651 en el darrer any. Un dels aspectes de l'àmbit civil que ha augmentat de forma espectacular són els peritatges en casos del contenciós administratiu, sobretot denúncies contra administracions com ajuntaments o contra el funcionament d'hospitals.

El nombre d'investigacions per al registre civil s'ha mantingut en el mateix nombre exacte que l'any anterior, 11. Aquestes intervencions es fan en casos de pares que no han inscrit el fill dins el termini que preveu la llei. Llavors, quan el van a registrar, els forenses han de determinar que realment és fill seu. Aquests estudis impedeixen que algun pare pugui inscriure al registre com a seu un nadó que, per exemple, hagi estat segrestat poc temps després de néixer.