Experts internacionals en gestió de paisatges volcànics es reuniran a Olot

L'esdeveniment generarà uns 200.000 euros a la ciutat en conceptes com ara allotjament i transport

Hi ha programades un total de 53 ponències que pronunciaran especialistes d'arreu del món. De moment, hi ha 122 persones inscrites procedents sobretot d'Europa (76 persones) i el continent americà (26), seguit d'Àfrica (7), Àsia (6) i Oceania (7). També hi haurà representades un centenar d'institucions.

El que es vol amb aquest congrés, que s'organitzarà cada dos anys a diferents països, és crear un fórum de debat i pensament lligat al coneixement de vulcanologia amb la gestió el territori així com la seva divulgació entre els professionals que treballen en aquests espais volcànics protegits, com ara parcs nacionals, parcs naturals o reserves naturals, entre d'altres.

El director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig, ha apuntat que la celebració d'aquest congrés ve a ser també un "reconeixement a la feina feta" ja que coincideix amb els trenta anys d'aquest espai, alhora que permetrà situar-lo com un dels "exponents mundicals en preservació i gestió volcànica". Per la seva banda, el director general de Medi Natural i Biodiversitat del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Escorihuela, ha subratllat la projecció que suposarà per aquest parc i el fet que s'assocïi a valors del "coneixement, la divulgació, la bona gestió del territori i la sostenibilitat, que han de contribuir i repercutir positivament en la dinamització sòcioeconòmica de la zona".


Quatre eixos principals de debat

En aquesta primera edició, les ponències tractaran quatre temes principals, com són la gestió d'espais volcànics protegits, els valors científics i la recerca, la comunicació del valor del patrimoni a través de l'educació i la interpretació, així com el geoturisme com un factor econòmic i de desenvolupament sostenible de la comunitat en espais volcànics protegits. A banda de les simposis, també es faran ponències i es crearan fòrums de discussió. També es farà una sortida de camp per conèixer la zona volcànica de la Garrotxa.

De forma paral·lela, també s'organitzaran activitats dirigides als escolars de la Garrotxa. A través del Young Volcandpark, uns 150 alumnes reflexionaran sobre què suposa viure entre volcans i en un espai natural protegit i les conclusions es faran arribar a la Cimera de Río+20 de les Nacions Unides. També es faran activitats paral·leles -un total de 16- dirigides a tot el públic, entre les quals destaca l'exposició 'El descobriment de la regió volcànica catalana' a Can Trinxeria i la projecció del documental 'Home' al Teatre Principal d'Olot.

Entre els promotors d'aquesta primera edició, hi ha el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, l'Ajuntament d'Olot, l'Institut Jaume Almera del Consell Superior d'Investigacions Científiques i l'Institut Gelògic de Catalunya. També s'ha comptat amb l'aval científic de l'associació internacional IAVCEI que compta amb més de 700 membre arreu del món. Els organitzadors calculen que aquest esdeveniment generarà a Olot uns 200.000 euros, en conceptes com ara transport, restaurants i allotjament.