El turisme esportiu, una tendència a l'alça

Els territoris busquen nous atractius de turisme actiu vinculats a l'escalada, el senderisme o les activitats aquàtiques

Precisament perquè el turisme esportiu és cada vegada més una opció més cercada pels viatgers que busquen escapar-se i gaudir de l'aventura de viatjar i la pràctica de l'esport, el Saló Internacional del Turisme a Catalunya (SITC) que acull aquest cap de setmana Fira de Barcelona ha optat per incloure, per primera vegada, una àrea específica amb una variada oferta de turisme vinculat a l'esport.

Des de la cursa BTT de 680 quilòmetres pel desert del Marroc que ja s'ha convertit en referent mundial del ciclisme de muntanya, la prova internacional de triatló Challenge-Barcelona, el premi de F1 de València o la Marató de Nova York, la cursa més popular del món que l'any passat va reunir a 47.000 corredors, moltes destinacions turístiques de primer nivell s'apunten cada cop més a oferir entre el seu ventall d'oferta turística també activitats o esdeveniments esportius per abarcar un major i més variat nombre de visitants.

La Costa Daurada reivindica les seves muntanyes

Però l'aposta pel turisme vinculat a l'esport és present tant a les grans destinacions turístiques com al conjunt dels territoris més discrets per buscar nous motors d'activitat turística i econòmica per a la regió i sobretot, també, per desestacionalitzar un turisme que, en molts casos, s'acaba concentrant en períodes vacacionals concrets com Setmana Santa o estiu.

És el cas per exemple de la zona interior del Baix Camp, on el consell comarcal acaba de culminar un pla de foment turístic desenvolupat els darrers tres anys amb 1 milió d'euros d'inversió per reivindicar les comarques d'interior de la turística Costa Daurada. Unes comarques que tenen la gastronomia però sobretot la natura i les activitats esportives de muntanya com un dels seus principals atractius.

Per això han desenvolupat la marca turística "Muntanyes de la Costa Daurada" on s'hi han adherit municipis com l'Arbolí, La Mussarra, l'Albiol i recentment també Mont-roig del Camp i Vandellòs. La comarca, amb una oferta sobretot d'establiments rurals, vol potenciar la seva oferta en escalada - a l'entorn de la Mussarra de 1.071 metres d'alçada, s'obren més d'un centenar de vies d'escalada- i preveu obrir abans d'aquest estiu un centre d'interpretació d'aquesta pràctica esportiva amb un nou refugi per a escaladors i muntanyistes amb capacitat per a 20 persones.

També al prepirineu de Lleida, la comarca de la Noguera, d'una gran varietat paisatgística i natural amb molts dels espais verges, i que és, a més, la comarca més extensa de tot Catalunya, ha optat per potenciar la bicicleta de muntanya. Actualment compta amb una potent xarxa de rutes de BTT, amb 490 quilòmetres d'itineraris senyalitzats i classificats per nivell de dificultat i amb una infraestructura de serveis i oferta gastronòmica i turística paral·lela, per facilitar als visitants que puguin gaudir de la natura i el patrimoni cultural fent, alhora, esport.

Desestacionalitzar les activitats aquàtiques

També des de les comarques de la costa, on el turisme de sol i platja és l'habitual, es tendeix cada cop més a posar en valor les activitats esportives vinculades al territori per, sobretot, desastacionalitzar el turisme fora de les temporades altes de Setmana Santa i vacances d'estiu.

És el cas per exemple de la Costa Brava. L'Estació Nàutica Roses-Cap de Creus que a més d'oferir paquets de viatges on s'inclouen allotjament i oferta gastronòmica i l'assistència o la pràctica d'esports aquàtics com excursions amb catamarà, vela, submarinisme o windsurf, també organitza esdeveniments esportius com la Setmana Catalana de la Vela o la seva participació a la regata European Laser Master Championship. L'objectiu és que els assistents a aquests grans esdeveniments esportius decideixin després tornar com a turistes.

També des de Menorca es potencia el turisme esportiu fora de la temporada alta dels mesos de juliol i agost. Així per exemple, cada mes de maig organitza la Festa del Mar que inclou, entre d'altres, una concentració popular de Kayak per recórrer el grup la costa del nord o el sud de la illa i que enguany celebrarà la seva quarta edició.