Un investigador de la UdG troba la manera de crear nous fàrmacs amb productes naturals marins

Abdelatif el Marrouni ha treballat en dos projectes i amb la col·laboració d'un equip científic de París

La resistència a determinats fàrmacs i l'aparició de noves infeccions són una amenaça per a la salut de les persones. Davant la dificultat de trobar noves eines per millorar els mecanismes de defensa i agafant la natura com a inspiració, l'investigador s'ha basat en el fons marí a la recerca de nous agents terapèutics.

En aquest context, el Marrouni ha desenvolupat dos projectes que tenen en comú la síntesi de nous compostos bioactius. La tesi porta per títol 'Synthesis of unusual alpha-amino acids and study of the effect of their incorporation into antimicrobial peptides. Total synthesis of bioactive marine natural products and analogues thereof" i ha estat dirigida per les doctores Montserrat Heras (UdG) i Janine Cossy (ESPCI).

Els tres productes naturals aïllats del fons marí són l'acremolide B, la bitungolide F i la lyngbouilloside, tots presenten una considerable activitat antitumoral, entre altres avantatges. Fins ara, ni l'estructura química de l'acremolide B ni la de la lyngbouilloside havien estat mai verificades. Per tant, la tesi de l'investigador és la primera en fer accessibles aquests productes naturals de gran complexitat estructural i interessants activitats biològiques a partir de compostos senzills i comercialment assequibles.

A París i a Girona

La investigació és fruit de la col·laboració amb la professora Janine Cossy i el doctor Stellios Arseniyadis del Laboratoire de Chimie Organique de l'Ecole Superieur de Physique et Chimie Industrielles (ESPCI) de París. El segon projecte d'el Marrouni s'ha desenvolupat a la Universitat de Girona sota la supervisió de la doctora Montserrat Heras del grup LIPPSO (Departament de Química) i amb la col·laboració del grup CIDSAV de l'Institut de Tecnologia Alimentària (INTEA).

En aquest segon projecte s'ha desenvolupat una metodologia per la síntesi de nous aminoàcids no naturals, que són peces clau per formar proteïnes. Aquests aminoàcids han estat utilitzats per la preparació d'una quimioteca de pèptids -és a dir, una col·lecció de compostos químics- anàlegs del pèptid antimicrobià BP100, recentment desenvolupat en el grup de recerca, per tal de millorar-ne les propietats biològiques. Els primers resultats obtinguts han permès identificar candidats amb un perfil biològic prometedor, els quals seran emprats com a punt de partida en posteriors estudis.