Felip Puig: 'Les càrregues de la UdG van ser necessàries per garantir la seguretat'

Interior diu que els agents van demanar de forma "reiterada" als manifestants que no creuessin el cordó policial però no els van fer cas

Felip Puig respon amb detall la pregunta parlamentària presentada pel grup d'ERC on demanaven quines previsions havia fet la conselleria per evitar incidents durant l'acte de commemoració del vintè aniversari de la Universitat de Girona (UdG). El conseller explica que el Govern preveia que diferents col·lectius poguessin aprofitar l'acte per expressar públicament "les seves opinions i interessos".

"Atesa l'envergadura del propi esdeveniment i de les persones convidades", continua l'explicació del conseller, "el dispositiu de seguretat va incloure la intervenció d'efectius policials d'altres comissaries de la regió, així com efectius d'ordre públic i d'agents de paisà". Els Mossos d'Esquadra van fer un cordó amb tanques metàl·liques protegides per agents per bloquejar el pas a la plaça Sant Domènec i garantir l'accés dels convidats a l'acte.

Segons Puig, els Mossos d'Esquadra es van posar en contacte en diverses ocasions amb el rectorat de la UdG per elaborar el dispositiu i també van mantenir el contacte abans, durant i amb posterioritat als incidents. Pel que fa als estudiants que van organitzar la mobilització, el conseller destaca que la concentració no va ser comunicada i, per tant, els Mossos no van tenir cap interlocutor amb qui parlar ni tampoc hi havia serveis d'ordre dels manifestants "que impedís comprotaments inadequats".

"Els comandaments i els efectius van demanar de manera reiterada als manifestants que es mantinguessin darrera les tanques de seguretat", relata el conseller que detalla que, tot i aquestes advertències, alguns manifestants van irrompre al claustre, van forçar la porta d'emergència que comunicava amb l'aula magna -on tenia lloc la cerimònia- i van començar a llançar objectes per l'obertura. Segons Puig, el comandament del dispositiu va intentar parlar amb els manifestants però "l'única resposta que va rebre va ser una agressió física que li va impedir continuar amb l'intent d'interlocutar amb els concentrats".

Per això, Puig defensa que quan els Mossos d'Esquadra van carregar contra els estudiants al claustre ho van fer seguint els principis de "congruència, oportunitat i proporcionalitat" ja que tant agents com estudiants corrien perill de caure per l'obertura de la porta d'emergència, que tenia un desnivell d'uns tres metres. "També existia el risc que les persones que es trobaven al lloc poguessin rebre l'impacte d'objectes contundents que eren llançats indiscriminadament, poden arribar a lesionar de gravetat tant a policies com a manifestants", ressalta Puig.

El conseller conclou que l'actuació policial no va generar cap dany material a les instal·lacions de la UdG. Interior recorda que 12 agents van acabar ferits i detalla que "no es te constància" de quants manifestants van patir ferides però recorda que el SEM va atendre 6 persones. Els Mossos van detenir 3 persones per presumptes delictes de desordres públics, atemptats a agents de l'autoritat i resistència o desobediència. "Les diligències continuen el seu tràmit judicial", conclou Puig. Actualment hi ha un total de 10 persones imputades pels fets, 8 manifestants i 2 agents dels Mossos d'Esquadra.