Una trentena d'estudiants i treballadors de la UdG impedeixen la reunió del Consell de Govern

Un dels punts de l'ordre del dia suposa augmentar la càrrega lectiva als professors i els manifestants demanen consens

Amb cartells que alertaven de "privatització" i "construïm la universitat que volem", els representants dels tres col·lectius- personal d'administració i serveis (PAS), el personal docent i investigació laboral i els estudiants- han impedit la reunió. Cap a les deu del matí, la rectora he decidit anul·lar l'acte i posposar-la per al mes de març i ha abandonat la sala amb crits de "dimissió".

Segons ha explicat el coordinador del Consell d'Estudiants, Isaac Pérez, ahir a la nit li van fer arribar una carta a la rectora demanant que ajornés el consell de govern perquè consideraven que alguns dels punts eren prou importants com per aprovar-los amb "consens" i que no havien estat prèviament debatuts per la comunitat universitària. També l'advertien que, de no ser així, es farien mobilitzacions.

Els punts problemàtics

En la carta dirigida a la rectora, s'esmentaven els punts que calia debatre de nou perquè afectaven "directament" la "qualitat de l'ensenyament" i la "supervivència de la UdG com a universitat pública i de qualitat". Concretament, feien referència al règim de governança, l'assignació de recursos docents i la normativa acadèmica. Des del consell d'estudiants, s'alerta que aquestes mesures suposarien entre altres aspectes, una reducció d'entre un 25 i un 50% de les hores de classe, la no contractació de personal associat i un encariment del preu de la matrícula i les taxes, i que no accepten que s'aprovi com a una "imposició". És per això que confien que en les pròximes setmanes el rectorat impulsi un "debat en profunditat" amb representants de tots els sectors.

Per la seva banda, la rectora ha explicat posteriorment als mitjans que la voluntat dels membres del consell era de no debatre aquests punts i continuar amb la reunió per tractar temes "essencials" per al funcionament del centre i per assegurar la "viabilitat dels estudis del proper curs". Això, però, no ha estat possible i al final s'ha hagut de suspendre la reunió. Anna Maria Geli ha lamentat l'incident i ha explicat que això obligarà a posposar la reunió per al març. A efectes pràctics, suposa endarrerir la planificació docent que s'aprova el mes de gener. "Haurem de córrer més a l'hora de definir els plans d'estudis per al curs que ve", ha explicat.

Oberts al diàleg

La rectora ha assegurat que els punts inclosos ja s'havien debatut des de fa mesos amb els degans, directors de diferents departaments, altres col·lectius i sindicats, però ha fet autocrítica i ha reconegut que si hi ha aspectes que no s'han tractat amb prou informació està disposada a tornar-ne a parlar. En aquest sentit, s'ha compromès a definir un calendari de reunions a partir de la setmana que ve amb cadascun dels centres docents i amb tots els col·lectius -estudiants, professors i PAS- així com responsables dels centres.

La rectora ha manifestat comprendre les mobilitzacions relacionades amb les retallades però ha demanat que es facin per la via del "diàleg" i fent ús de les institucions i òrgans de govern establerts, que, "fins que no es canvïi el sistema actual", és l'"adequat per treballar".

Els estudiants també s'han queixat que el rectorat els va enviar els punts de l'ordre del dia del consell una setmana abans que se celebrés i que tenia una extensió de més de 200 pàgines, un fet que els va dificultar poder estudiar les propostes.