Un 30% de participants gironins més en el segon torneig de robòtica de la First Lego League

Més de 130 joves competiran diumenge vinent a l'Escola Politècnica Superior de la UdG

Després que l'any passat la First Lego League aconseguís aplegar a Girona un centenar de participants i al voltant de 500 assistents, enguany l'organització és optimista i, amb els més de 130 participants registrats i distribuïts en 16 equips, compten poder superar el mig miler d'assistents en la competició que se celebrarà diumenge a l'Escola Politècnica Superior, al Campus de Montilivi de la UdG.

Aquest any la competició gira a l'entorn del desafiament 'Foof Factor', destinat a millorar la qualitat dels aliments i a prevenir la contaminació alimentària. En aquest sentit, durant la presentació de la First Lego League, la rectora de la UdG, Anna M. Geli, ha subratllat la coincidència que tant aquest sector com el de la robòtica són alguns dels que potencia la universitat gironina.

De Girona a Pamplona

A partir de les nou del matí del 26 de febrer, més de 130 participants provinents de diversos instituts de Secundària i d'iniciatives particulars prendran part de la competició amb els robots autònoms que hauran construït i programat per solucionar un conjunt de missions sobre seguretat alimentària. A més, el repte inclou la presentació d'un projecte científic relacionat i la defensa davant un jurat del projecte tècnic que recull els detalls de la construcció del robot. Els equips compten amb el suport d'un entrenador, en la majoria dels casos un professor, que durant les vuit darreres setmanes els ha guiat en la preparació de les proves.

L'equip que s'endugui el torneig de diumenge a Girona participarà en la final espanyola, que se celebrarà a Pamplona el pròxim 11 de març. Els guanyadors estatals passaran després a la selecció d'un 'open europeu', i finalment es competirà a la fira mundial que es durà a terme a Sant Louis, als Estats Units, l'abril vinent.

A nivell de comarques gironines l'any passat va guanyar la competició un equip d'alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Deulofeu de Figueres. Aquest any es torna a presentar al torneig amb l'esperança de vèncer de nou.

Aquesta iniciativa d'àmbit internacional està promoguda a l'estat espanyol per la Fundació Scentia, i enguany compta amb l'organització a les comarques gironines de la UdG i de la Fundació Príncep de Girona. D'altra banda, l'empresa tecnològica espanyola GMV és la patrocinadora principal de la First Lego League a l'Estat.

Concurs a les quatre demarcacions

El director de la Fundació Scientia, David Serra, ha observat que cada cop l'impacte del concurs és en edats més primerenques, fet que fa augmentar el volum de joves que s'interessen pel Batxillerat Científic Tecnològic, segons ha explicat. Així mateix, també ha reflexionat que cada any es troben amb equips fets només per noies que tenen un rendiment "molt alt". D'altra banda, Serra ha detallat que enguany també les demarcacions de Lleida i Tarragona se sumen al concurs, de manera que ja se celebra a tot Catalunya.

Una competició que es remunta gairebé 15 anys enrere

Aquest campionat es porta a terme anualment des del 1998 i l'any passat hi van intervenir més de 130.000 nens de 53 països agrupats en 10.500 equips. Per tal que el jovent pensi com a científics i enginyers, l'organització presenta, per a cada edició, un desafiament concret que obliga els participants a resoldre problemes reals construint i programant un robot usant conceptes d'enginyeria amb peces del popular joc de construcció Lego.

La First Lego League s'estructura en lligues locals, i els millors equips de cada certamen passen a una final estatal. Després participen en l''open europeu' per finalment arribar al torneig mundial.