Uns seixanta membres del PAS de la UdG dormiran aquesta nit al rectorat protestant per les retallades

Els sindicats alerten que perillen els drets aconseguits des de fa 20 anys

Segons lamenta la presidenta de la junta de PAS funcionari per CCOO de la UdG, Anna Piña, la llei d'acompanyament que s'ha aprovar juntament amb els pressupostos de la Generalitat "es carrega" els acords aconseguits en 20 anys. A part dels efectes d'aquesta llei, Piña també alerta de les retallades del pressupost de la UdG, que van en "decrement de la qualitat de la universitat". En aquest sentit, l'any passat els comptes es van veure reduïts en 9,5 MEUR, i aquest 2012 està prevista una reducció de 10,5 MEUR, segons ha especificat la representant de CCOO.

Piña també lamenta que un 15% del personal està en situació d'interinatge. Recorda que estava previst un pla de consolidació del 2012 al 2014 per als treballadors amb més de deu anys a la UdG, i ara, en canvi, "perilla el seu lloc de treball". En aquest sentit topen amb la nova llei estatal del PP, que estableix que no es pot fer nova oferta laboral, segons ha concretat Piña. A part, també adverteix que des de la universitat no s'estan negociant els acomiadaments, sinó que es fa "tot per decret". Els sindicats també troben a faltar una "autonomia" de la UdG, de manera que reivindiquen una gestió dels pressupostos que afavoreixi més la universitat.

La presidenta del comitè d'empresa del PAS laboral de la UdG, Aurora Climent, ha alertat que el personal fix haurà de suportar una major càrrega de treball si es perden els treballadors temporals, a la vegada que haurà d'afrontar jornades més llargues. D'altra banda, Piña ha subratllat que els seus sous del PAS són de "mileuristes" en la majoria dels casos.

Pèrdua de poder adquisitiu de fins a un 30% des del 2010

Piña ha concretat que el PAS funcionari ha patit, entre les retallades de sous i de complements, una pèrdua de poder adquisitiu d'entre un 25 i un 30% des del 2010. Així mateix, des del 1994 que ja afronten congelacions salarials, i des del 2010, les retallades en els sous. D'altra banda, si s'apliquen els nous ajustaments previstos, els anomenats grups alts del PAS perdrien un 1,2% de poder adquisitiu, mentre que en els grups baixos el percentatge podria arribar fins al 8%.

En els últims sis mesos s'han produït tres acomiadaments d'interins entre el PAS funcionari, a part que no se substitueixen les baixes per maternitat ni per malalties, per exemple. Pel que fa al PAS laboral, s'han produït una desena d'acomiadaments en l'últim mig any.

Assemblea al migdia al rectorat

Un cop decidit en l'assemblea del passat 8 de febrer, els membres del PAS de la UdG s'uneixen aquest dimarts a les protestes que també es duen a terme a la UPC, a la UAB i a la UdL, i es tancaran a l'edifici del rectorat des d'aquesta nit fins demà a les deu del matí. Al voltant d'una seixantena de treballadors s'han compromès a participar-hi, i durant la nit elaboraran un document per presentar a la rectora de la UdG, un cop ratificat en l'assemblea de demà a les vuit del matí.

Un centenar de membres del PAS ja han participat al migdia en una assemblea al pati del rectorat. La tancada es donava per iniciada a les dues del migdia, tot i que el PAS que havia de treballar a partir d'aquella hora ho ha fet com sempre. Els que participin en les mobilitzacions muntaran al llarg de la tarda tendes de campanya al mateix emplaçament, i a les vuit del vespre es trobaran els que puguin quedar-se a dormir.

A la UdG estan representats els sindicats CCOO, UGT i CSIF. D'altra banda, el PAS està format per 550 membres, al voltant d'uns 180 dels quals són personal laboral, mentre que la resta és personal funcionari.