El sector de la jardineria afronta la crisi amb una davalla del 70% de la contractació pública

Els viveristes gironins han augmentat un 10% les exportacions però han perdut superfície de producció

L'any passat el sector de la jardineria de Catalunya va haver d'afrontar al voltant d'un 70% menys de contractació per part de la Generalitat, un percentatge que se suma a la davallada de la demanda del sector privat. Morera ha explicat que moltes empreses, sobretot petites, no han suportat la crisi i han hagut de tancar. Ha recordat, també, que els moments difícils en el sector ja van començar amb la sequera, que va ser "molt dura" per a la jardineria.

L'administració tendeix a contractar "grans empreses vinculades a la construcció"

El president del Gremi de Jardineria de Catalunya també ha lamentat que les administracions públiques tendeixen a contractar "grans empreses", sovint "vinculades a la construcció". Per això que ha fet una crida a la contractació per part de l'administració de negocis vinculats al territori, ja que això donaria un "valor afegit". Morera també ha apostat per a la suma d'esforços entre empreses, ja que d'aquesta manera "es pot accedir a contractes importants".

Els viveristes gironins també noten la crisi, i a l'espera de tenir dades del 2011, de les del 2010 s'extreu que les 1.208 hectàrees de producció del 2009 van caure a les 1.192 ha l'any següent. No obstant això, el gerent de l'Associació de Viveristes de Girona, Josep M. Pagès, ha explicat que l'exportació va augmentar 10 punts el 2010. La majoria es va fer a França (48%), seguida d'Itàlia (27%), que són els principals mercats, segons ha concretat Pagès. Les plantes que exporten els vivers gironins són principalment ornamentals i llenyoses, és a dir, per a jardineria exterior. Pagès ha afegit que altres països europeus no estan patint la crisi que afecta aquest sector a l'Estat.

D'altra banda, i amb relació amb l'onada de fred, els viveristes gironins han explicat que no els ha afectat ja que les plantes que es cultiven a la demarcació ja estan acostumades a les baixes temperatures, a diferència de les que es conreen en altres zones com el Maresme.

Les comarques gironines, capdavanteres en superfície de plantes ornamentals

Segons les últimes dades disponibles, a Catalunya es calcula que hi ha més de 3.000 empreses que tenen la jardineria com a activitat, malgrat que d'aquestes només unes 2.000 s'hi dediquen estrictament. La majoria d'empreses del sector, un 57,1%, es troben a la demarcació de Barcelona. A Girona n'hi ha el 30,7%; a Tarragona, el 7,3%, i a Lleida, el 4,9%.

Pel que fa al sector del viverisme, Catalunya és la primera comunitat de l'Estat en superfície de producció de plantes ornamentals i, dins de Catalunya, la demarcació de Girona és la més destacada. Segons l'anuari d'estadística que publica el Ministeri d'Agricultura, de les 4.725 ha de producció que hi ha a l'Estat, 1.600 són a Catalunya (un 34%) i, d'aquestes, 1.105 són a les comarques gironines, pràcticament una quarta part del total de l'Estat.

El primer Fòrum Verd, un espai on buscar "sinèrgies"

Davant la difícil situació d'aquests sectors, Morera ha fet una crida a fugir de la "resignació" i a "reinventar-se" i "buscar sinèrgies". Això és el que intentaran fer al primer Fòrum Verd, que tindrà lloc el 15 i 16 de febrer vinents al Palau de Fires de Girona. Aquest fòrum se celebrarà de forma bianual i pren el relleu al Saló de la Planta, Jardí i Complements de Girona (SPV) , que es va celebrar del 2001 al 2010 també al Palau de Fires de Girona. L'objectiu és renovar el saló redefinint-lo com un espai "bolcat en la innovació", segons l'organització, formada pel Gremi de Jardineria de Catalunya, Fira de Girona i l'Associació de Viveristes de Girona, entre d'altres.

Aquest nou saló, que comptarà en aquesta edició amb 85 expositors -la mateixa xifra aconseguida pel SPV el 2010-, vol convertir-se en un punt de trobada referent per als sectors del viverisme i la jardineria. Inclourà, entre altres activitats, el 5è Congrés de Jardineria i Empresa de Catalunya. En les dues jornades de debats d'aquest congrés es parlarà sobre la professionalització del sector i la creació de sinèrgies entre subsectors i empreses vinculades al món de la jardineria.

Així mateix, el fòrum vol donar a conèixer al públic les últimes novetats tant en el sector de la planta com dels complements. S'hi podrà trobar tot allò relacionat amb el cultiu d'arbres, arbustos, coníferes, palmeres, fruiters, hivernacles, llavors o mobiliari, entre d'altres.
El Fòrum Verd de Girona és la segona fira d'Europa del sector que rep l'aval de l'associació a nivell europeu de viveristes, l'ENA. L'altra fira que ha rebut aquest suport es troba situada al nord d'Alemanya.