Els estudiants de medicina de la UdG podran 'operar' maniquins amb tècniques de simulació

Les noves instal·lacions han tingut un cost de 600.000 euros que ha aportat íntegrament la Diputació de Girona

El nou laboratori està dividit en diferents espais. En un d'ells s'hi recrea la consulta d'un CAP, on els estudiants podran simular una visita i atendre casos d'atenció primària i d'especialitats com traumatologia, urgències, salut mental o ginecologia.

El segon espai -el més gran- és una sala on hi ha diverses camilles amb maniquins i ordinadors, amb els quals els estudiants podran simular intervencions quirúrgiques i aprendre diferents mètodes d'exploració i tractament dels pacients. Finalment, el laboratori també compta amb una habitació de simulació de casos crítics -que recrea la cambra d'una UCI- on hi ha ingressat un maniquí, a qui han batejat amb el nom de 'Narcís'.

Segons explica Cordón, en 'Narcís' permetrà als estudiants saber com han d'actuar davant urgències com ara un infart de miocardi. "El maniquí reacciona d'una manera o d'una altra en funció del tractament i del fàrmac que els futurs metges decideixin administrar", concreta el director del nou laboratori d'habilitats clíniques.

Tantes vegades com sigui necessari

El laboratori s'utilitzarà principalment per formar estudiants tant de Medicina com d'Infermeria (que comparteixen edifici al campus d'Emili Grahit). Entre d'altres, gràcies a aquest nou equipament, els estudiants podran aprendre tècniques d'entrevista clínica o bé fer operacions "tantes vegades com sigui necessari gràcies als maniquins de simulació", explica Ferran Cordón.

Els autòmats recreen les funcions fisiològiques humanes i permeten, entre d'altres, practicar reanimacions cardiopulmonars, intubacions, exploracions, sondatges o operacions com si s'estiguessin fent a un pacient real.

El degà de la facultat destaca que les instal·lacions s'emmarquen plenament dins el model d'aprenentatge en què es basa la facultat de medicina, en què els estudiants aprenen mitjançant la resolució de casos. "Allò que volem és proveir de confiança els nostres estudiants perquè, quan s'hagin d'enfrontar a casos reals, estiguin preparats", ha ressaltat el cardiòleg Ramon Brugada.

Aprofiteu-ho al màxim

La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, ha demanat als estudiants que aprofitin "al màxim" el nou equipament. "El primer compromís de la universitat és amb l'estudiant, i per això hem de procurar que disposi de les millors eines i instruments per formar-se; i molt més si estem parlant de medicina, tenint en compte la responsabilitat que tindran", ha destacat la rectora.

A més de poder 'operar' els maniquins in situ, els estudiants podran gravar-se i després, un cop a casa, visionar la intervenció i repassar-la per corregir els errors. A més, al costat del laboratori també hi ha una aula -amb capacitat per a 40 persones- des d'on els estudiants podran veure en directe allò que fan els seus companys des del laboratori d'habilitats clíniques.

Les noves instal·lacions han suposat una inversió de 600.000 euros, que ha aportat íntegrament el Dipsalut, l'organisme autònom de la Diputació de Girona. El seu president, Jaume Torramadé, ha destacat que, a més de servir "als estudiants de grau", les instal·lacions també permetran als professionals de la medicina "actualitzar-se permanentment". De fet, ell mateix, durant la visita al nou laboratori, ha auscultat en 'Narcís'.

La inauguració del nou equipament ha estat possible gràcies a l'acord de col·laboració que, ara fa gairebé un any, van signar la Diputació de Girona i la UdG. El conveni tenia com a objectiu impulsar la presència activa de la salut pública als estudis de Ciències de la Salut de la UdG. La Diputació hi aporta els recursos econòmics i la universitat, per la seva banda, cedeix al Dipsalut el dret d'ús, per un termini de 75 anys, d'un espai dins el nou Campus Universitari de Ciències de la Salut.