Estudiants de la UdG intenten boicotejar l'acte de celebració del 20è aniversari amb Artur Mas

Els Mossos d'Esquadra han carregat durament contra els alumnes

  • Una jove retirada del Claustre pels Mossos d'Esquadra © ACN
    Una jove retirada del Claustre pels Mossos d'Esquadra © ACN
  • Fotograma del vídeo de l'inici de la càrrega policial © Jfortia (Youtube)
    Fotograma del vídeo de l'inici de la càrrega policial © Jfortia (Youtube)
L'acte de celebració del vintè aniversari de la Universitat de Girona (UdG) ha començat rodejat de tensió. Mitja hora abans que comencés la commemoració de l'avinentesa, unes 600 persones s'han concentrat a les portes de l'església de Sant Domènec, on hi ha l'Aula Magna, per protestar contra les retallades aprofitant la visita del president del Govern Artur Mas. Unes tanques i un cordó policial, impedien l'accés dels joves a la celebració. Això ha fet que es comencessin a encendre els ànims i que de tant en tant algun grup de manifestants empenyés amb força per intentar creuar la línia de tanques.

La forta presència policial i el reforç del cordó ha impedit que els manifestants creuessin la línia que han marcat els Mossos d'Esquadra al voltant de la plaça de Sant Domènec. El president Artur Mas i la rectora Anna Maria Geli no han creuat la plaça ni han pujat l'escalinata per accedir a l'Aula Magna, sinó que han utilitzat una altra entrada.

Poc després que comencés l'acte presidit per Artur Mas, s'han començat a sentir cops forts dins l'Aula Magna fins que finalment els estudiants han pogut forçar una porta que comunica la sala amb el claustre de la Facultat de Lletres. Una cinquantena d'estudiants havia decidit abandonar la concentració per intentar boicotejar l'acte entrant per aquesta porta. Els Mossos han impedit que els manifestants salvessin el desnivell de la porta (d'uns tres metres) i entressin a l'Aula Magna.



Llavors, els Mossos d'Esquadra han carregat contra els manifestants amb porres per allunyar-los d'aquesta porta. Hi ha hagut moments d'enfrontament entre la policia i un grup reduït de joves que llançaven pedres, potes i fins i tot alguna taula. Per la seva banda, els agents han fet fora els estudiants del claustre però alguns han hagut de ser assistits pel SEM per les ferides que han rebut, majoritàriament contusions. Un parell d'ambulàncies han fet la primera assistència a les portes mateix de la Facultat de Lletres i han atès una desena de ferits.

Entre ells, en Sergi que ha explicat que estava al claustre en el moment de la càrrega policial i que, de cop, s'ha trobat envoltat i no sabia cap on anar. "Jo estava al mig i m'ha costat més marxar. Altres que estaven a les bandes han pogut marxar abans", ha explicat el jove a qui han atès els serveis d'emergència per alguna contusió. La seva companya ha rebut un impacte fort al braç i, després de la primera atenció, ha anat a l'hospital perquè li fessin una radiografia per assegurar-se que no hi ha fractura.

Els estudiants s'han concentrat a les portes de la Facultat en una petita assemblea on han decidit continuar la marxa i intentar anar fins al Rectorat per denunciar la situació davant la rectora, Anna Maria Geli. La celebració a l'Aula Magna encara continuava i, de nou, els Mossos d'Esquadra els han barrat l'accés. La tensió ha tornat a augmentar i els Mossos han tornat a carregar quan un grup de manifestants han intentat accedir per una escalinata lateral tirant les tanques a terra. Els agents han carregat amb porres per parar l'intent.

Els Bombers també han hagut d'intervenir per apagar alguns contenidors als quals han calat foc. Segons els primers balanços, hi ha tres persones detingudes pels aldarulls i una desena de ferits atesos per contusions en les càrregues policials.

Tres detinguts

Segons han apuntat fonts policials, diversos dels concentrats, fent cas omís a les instruccions dels agents,  han intentat traspassar el període delimitat i accedir dins el claustre del centre universitari on es celebrava l’acte. De forma reiterada, amb actitud desafiant i amb l’objectiu de poder accedir a l’aula magna, els manifestats han esbotzat una antiga porta d’emergència. Amb tot, han causat danys visibles a l’accés i han arribat a trencar el pany.
 
Es dóna la circumstància que aquest accés dóna directament a la sala on s’estava fent l’acte de celebració però actualment està inutilitzada perquè entre la porta i la sala hi ha un desnivell de gairebé tres metres d’alçada. Els Mossos d'Esquadra expliquen que davant del risc que tant els estudiants com els mateixos participants en l’acte poguessin resultat ferits de gravetat, els mossos han intervingut per garantir la seguretat de tots ells.
 
De forma immediata, i davant la impossibilitat d’accedir al claustre on es celebrava l’acte que tenien previst boicotejar, alguns dels manifestants han efectuat reiterats llançaments d’objectes contra els mossos i han mantingut una actitud desafiant i violenta contra la policia. Cal destacar que alguns dels objectes llançats han acabat impactant contra les mateixes persones que hi havia allà concentrades.
 
El balanç total és de 18 persones ferides lleus, 12 d’elles Mossos d’Esquadra. El SEM ha atès els ferits per contusions a les portes mateix del centre.

Suport als detinguts

Un grup de joves s'ha concentrat davant de la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Vista Alegre per tal de reclamar que es posin en llibertat dels tres joves detinguts que han provocat els aldarulls. En aquesta protesta també s'hi han sumat i donat suport el grup "d'Indignats" del moviment del 15M a Girona.

Vídeo: ACN