Els preus augmenten tres dècimes a Girona el novembre i fixen una taxa anual del 3,1%

La inflació anual de les comarques gironines està una dècima per sobre de la mitjana catalana

Els preus van augmentar el novembre quatre dècimes a Catalunya i fixen una taxa interanual de la inflació del 3%, una dècima menys que el mes anterior, segons dades de l'Institut d'Estadística espanyol.

En el conjunt de l'estat espanyol els preus també es van encarir quatre dècimes i han deixat un IPC interanual del 2,9%, també una dècima per sota que a l'octubre.

L'augment dels preus del vestit, d'un 5,4% a Catalunya, pels efectes de la nova temporada d'hivern, han influït en l'increment mensual dels preus. Mentre que l'abaratiment dels preus dels medicaments, amb un descens anual del 2,4%, i un encariment més lleu dels carburants són els grups que més han influït en fixar la taxa anual del 3%.

Així, els preus mantenen la tendència a la baixa iniciada de forma continuada des del maig passat, quan l'IPC interanual es va situar en el 3,5%, tres dècimes menys que el mes anterior. Des d'aleshores, només en el mes de setembre es va registrar un increment de la inflació interanual, concretament de dues dècimes fins al 3,2%. El setembre ha estat doncs l'únic mes de la segona meitat de l'any en què es va trencar amb un descens continuat dels preus.

Els medicaments i els carburants, darrera l'IPC interanual

Amb una taxa anual del -2,4% a Catalunya, el grup dels medicaments i altres productes farmacèutics està darrera del descens interanual de l'índex dels preus al consum. Segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), aquest grup registra la seva taxa anual més baixa des del 1994, quan l'organisme va iniciar a recopilar la sèrie.

També el grup del transport malgrat registrar un augment anual del 7,2% a Catalunya el novembre, l'encariment dels preus de carburants i lubricants i dels automòbils ha estat més moderat que el registrat el novembre de l'any passat, fet que ha influït també en el descens de la taxa interanual. El mateix ha passat amb el grup dels preus de l'habitatge.

El vestit i el calçat, darrera l'encariment mensual dels preus

El principal grup que explica l'encariment en quatre dècimes dels preus el novembre, respecte el mes anterior, és el del vestit i el calçat. Els preus van pujar un 5,4% mensual, recollint així els efectes de la temporada de tardor i hivern. També, malgrat que en un menor pes, han influït a l'alça l'encariment dels preus dels carburants i dels aliments i begudes no alcohòliques, amb increments mensuals del 0,4% i el 0,1%, respectivament

Inflació subjacent

La taxa de variació interanual de la inflació subjacent, índex que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics que presenten sempre una gran fluctuació dels preus, es manté en el 1,7%. L'índex redueix doncs la seva diferència amb l'índex general del conjunt de l'estat espanyol, del 2,9%, concretament a 1,2 punts.

Demarcacions

Per demarcacions, els preus al consum augmenten en totes elles. Lleida és on més es van encarir els preus el mes de novembre, concretament en cinc dècimes, i situa la taxa interanual de l'IPC en el 3,4%. És però l'única demarcació on la inflació dels preus interanual augmenta, en concret una dècima més que a l'octubre.

A les comarques de Barcelona, els preus es van encarir el novembre quatre dècimes, igual que al conjunt de Catalunya, situant la taxa interanual en el 2,9%, en aquest cas dues dècimes per sota de l'índex de l'IPC registrat a l'octubre.

Finalment, a Tarragona, els preus es van encarir només dues dècimes el novembre respecte el mes anterior, i se situa la inflació interanual en el 2,9%. Juntament amb les comarques barcelonines, també aquí l'índex interanual registra un descens, concretament d'una dècima respecte a l'octubre.

Taxa que coincideix amb l'índex avançat

La taxa d'inflació interanual del 2,9% en el conjunt de l'estat espanyol que ha publicat aquest dimecres l'INE coincideix amb la taxa avançada el 29 de novembre passat pel mateix organisme.

Sense baixar del 3%, tot i la crisi

Destaca el fet que tot i el refredament de l'activitat econòmica i especialment el fre del consum de les famílies, la taxa d'inflació es resisteix a disminuir per sota del 3%. Aquest novembre, el conjunt de l'estat espanyol ja ha aconseguit abaixar d'aquest índex, cosa que no passava des del novembre de l'any passat. En el cas de Catalunya, la inflació es segueix mantenint per sobre del 3%. L'última vegada que Catalunya tenia una inflació per sota del 3% va ser també el novembre del 2010, quan va registrar un índex del 2,5%.