La rectora Anna Maria Geli diu que la UdG ha superat 'etapes pitjors'

La rectora es mostra optimista pel futur de la universitat en el seu 20è aniversari tot i la retallada de 9,5 MEUR en el pressupost

El 13 de desembre del 1991 les campanes de les esglésies de Girona repicaven per celebrar l'aprovació el dia abans al Parlament del projecte de llei de creació de la UdG. Avui, 20 anys després, la universitat afronta el futur amb un pressupost retallat aquest any en 9,5 MEUR d'un total de 95,4, en resposta als ajustaments econòmics que el Govern aplica a tots els seus departaments.

Geli no ha dubtat en assegurar que la UdG és "molt bona", i tot i que "vol ser millor", ha de ser "conscient" que ha fet "un camí que li ha donat fortalesa i capacitat". Per la seva banda, l'exrector Josep M. Nadal ha alertat que "el pragmatisme, l'individualisme i el provincianisme continuen sent un problema per la universitat". "Podem ser els millors, però ens ho hem de creure i ho heu de fer creure als que no són aquí", ha afegit Nadal.

La Universitat de Girona compta avui amb 14.746 estudiants matriculats als 40 estudis de grau, als 30 màsters oficials, i als 5 programes de doctorat. Així mateix, hi ha a la UdG més d'un centenar de grup de recerca. D'altra banda, la universitat ha impulsat la projecció exterior amb l'establiment d'aliances amb les universitats del sud de França, i el seu reconeixement recent com a Campus d'Excel·lència Internacional d'àmbit regional europeu pel projecte Campus Euromediterrani del Turisme i l'Aigua (e-MTA).

Una setmana de celebracions

Els actes de celebració del 20è aniversari s'han iniciat aquest dilluns, amb activitats com una actuació dels Xoriguers, els castellers de la UdG; els parlaments de la rectora i els exrectors de la UdG, i actuacions dels estudiants d'Educació Musical de la universitat. Es faran actes durant tota la setmana i fins dissabte, dia en què se celebrarà una jornada esportiva solidària per al personal docent i investigador i el d'administració i serveis a les instal·lacions de Montilivi. Inclourà tornejos de pàdel, tennis, vòlei, bàsquet i futbol.

Els orígens, al segle XV

La Universitat de Girona és hereva de l'anomenat Estudi General. Va ser creat el 1446 pel rei Alfons el Magnànim, el qual va concedir a Girona el privilegi d'atorgar títols de gramàtica, retòrica, filosofia i teologia, dret i medicina. La iniciativa docent va anar a càrrec dels síndics municipals i de l'Església, però les classes no van començar oficialment fins al 1572 en l'entorn del que ara es coneix com a edifici de Les Àligues, construït expressament com a seu universitària. Els estudis universitaris es van estendre amb un notable prestigi fins al 1717. Aleshores, la Universitat va ser clausurada a causa del Decret de Nova Planta i de la pèrdua d'identitat política de Catalunya.

Al llarg del segle XIX, i com a resultat de la revolució liberal, l'ajuntament de la ciutat va impulsar l'anomenada Universitat Lliure de Girona, que va oferir estudis de Dret i Farmàcia fins al 1874.

La història recent de la Universitat de Girona té com a referents l'Escola Normal de Mestres i, de manera especial, les iniciatives que es duen a terme als anys 60 del segle XX per tal de tornar a instaurar estudis universitaris a Girona. Es crea el Col·legi Universitari de Girona i l'Escola Politècnica Superior, que depenen, respectivament, de la UAB i de la UPC. Posteriorment, es recupera l'Estudi General, que acull estudis d'Humanitats, d'Empresarials, de Ciències i de Ciències Socials. Finalment, l'any 1991, un decret del Govern crea la nova Universitat de Girona, amb aportacions de les diverses cultures universitàries que converteixen Girona en un "punt de referència" multidisciplinari, segons la mateixa UdG.

Els rectors que han passat per la UdG són Josep M. Nadal, que en va ser del 1992 al 2002; Joan Batlle, que va ocupar el càrrec del 2002 al 2005, i des del 2005 n'és Anna M. Geli.