La parella del costat

Títol: La parella del costat
Autor: Shari Lapena
Editorial: Rosa dels Vents
Pàgines: 348
ISBN: 9788416430796
Compra aquest llibre

Natàlia Carbó Zea/Girona.- “El thriller del qual tothom està parlant.” Quan la faixeta d’un llibre està encapçalada per una frase com aquesta, sense dubte crida l’atenció, i desperta les ganes de comprovar si és cert. I ja us avanço que la recomano.

L’Anne i el Marco son una jove parella que acaba de tenir una criatura, la Cora, i viuen en un tranquil i perfecte barri de cases adossades. La nena té sis mesos i des del seu naixement la vida social del matrimoni ha estat casi nul·la. La Cynthia i el Graham son els veïns de la casa del costat i els han invitat a sopar per celebrar l’aniversari d’ell. En l’últim moment la cangur que havia d’encarregar-se de la nena els deixa penjats, i els pares tenen una discussió per decidir que fan. La veïna no suporta els plors de la nena, i ja els va avisar que no volia que la portessin. El Marco diu que no passarà res; es poden emportar el monitor per si plora. Finalment decideixen anar al sopar. Les dues cases es troben paret amb paret, i la Cora estarà dormint, no pot ocórrer res. Agafen el monitor d’escolta de bebès i cada mitja hora un d’ells anirà a veure que fa la nena. Però tot es complica. Quan la parella torna a casa després d’un sopar que no ha anat com esperaven, tots han begut més del compte i l’Anne s’ha trobat a disgust tota l’estona, la Cora ha desaparegut del seu bressol. El pitjor malson de la parella només acaba de començar.

Aquest es el impactant escenari amb el que comença "La parella del costat", a partir del qual la autora atrapa el lector des de la primera pàgina i el condueix a traves de la investigació policial i els sentiments dels personatges envers els fets ocorreguts i la seva implicació. Aflueix la angoixa, la desesperació, la sospita de tots contra tots, fins i tot sobre si mateixos, i la culpabilitat.

Shari Lapena advocada de professió, i que va dedicar-se a la ensenyança abans d’escriure, en el seu debut en la novel·la de suspens i intriga mostra un estil directe i senzill en que els diàlegs predominen, convertint "La parella del costat" en una novel·la molt àgil. La narració en tercera persona permet que anem coneixent les accions i pensaments de cada personatge i tenir una visió més ample de la trama. I el resultat es que capítol darrera capítol et porta a canviar de sospitós amb una facilitat sorprenent.

La trama es mou bàsicament entre dos escenaris, la casa de la parella protagonista i la sala d’interrogatoris de la comissaria de policia, potenciant l’ambient angoixant i opressiu de la historia. També contribueix a això la veracitat dels sentiments, podria ser una historia real. L’esgotament psicològic i físic d’una parella primerenca i totes les renuncies que comporta tenir un fill. El comportament de la família i els amics envers aquesta nova vida.

Si parlem dels personatges són pocs i tots seran sospitosos. En els que més profunditza la autora son en el Marco i l’Anne, del quals fa un perfil detallat. Amb ells empatitzarem però també el rebutjarem per algunes de les seves accions i actituds. Ningú voldria trobar-se en la seva posició. En Graham i la Cynthia, els veïns amb una cara oculta i que no són res del que semblen. En Richard i l’Alice, els pares de l’Anne, farien el que fos per la seva filla i la seva néta, però mai han cregut que el Marco les mereixi. Un paper important en la trama té l’inspector Rasbach encarregat de tornar sana i salva la bebè als seu pares. Té una visió molt particular i clara dels pares de la nena i de tots els que l’envolten, sense deixar-se portar en cap moment per la seva desesperació. Les seves reflexions donen la volta a les nostres indagacions sobre el sospitós cada vegada que intervé.

Finalment després d’una trama que manté la tensió fins al final i quan ja tot sembla resolt, la autora dóna un gir en les últimes pàgines que ho canvia tot i deixa al lector amb la boca oberta. En definitiva "La parella del costat" en un thriller psicològic absorbent i angoixós de lectura molt àgil, en el que viurem el pitjor malson d’uns pares, la desaparició d’una filla, acompanyant-los en la investigació i recerca de la petita.