'Cal garantir la independència fiscal de Catalunya perquè Espanya ens roba'

Santi Vila Alcalde de Figueres

Marc Estarriola / Figueres.- El convergent Santi Vila encapçala la seva segona legislatura al capdavant de l'Ajuntament de Figueres després d'aconseguir la majoria absoluta per primera vegada a la història del municipalisme figuerenc. El batlle ha assegurat que l'actual situació de crisi els obliga a replantejar-se molts projectes però la inèrcia de l'anterior mandat els ajuda a seguir endavant amb iniciatives ja previstes. Vila és conscient de les mancances de la ciutat a nivell d'equipaments esportius però, amb tot, prioritzarà que a Figueres es liberalitzin els horaris comercials. Pel que fa a la qüestió nacional el convergent explica que "Espanya ens roba, clarament" i és per aquest motiu que considera indispensable el pacte fiscal. "Si no, no quedarà cap altre més camí que el de la independència".
 
- Majoria absoluta, qui li ho anava a dir.

Sí, efectivament, un orgull immens i una gratitud gegant perquè cap alcalde havia aconseguit una majoria absoluta per la ciutat de Figueres i això ens obliga encara més a treballar molt, fer-ho amb molta humilitat i intentant buscar consensos però alhora governant amb la força que dóna una majoria

-Molts creuen que a Figueres no hi ha oposició.

Bé (llarga pausa i riu). No ho sé si n'hi ha o no. Si no n'hi ha, ja n'hi haurà.

-Finalment sembla ser que la ciutat comptarà amb una nova escola privada. S'havia parlat temps enrere a petició d'ERC que les instal·lacions esportives poguessin ser utilitzades pels ciutadans. S'ha aconseguit?

Des del punt de vista de projectes d'equipaments d'instal·lacions esportives a curt termini passaran tres coses. La primera és que abans de l'estiu tindrem la nova pista de Skatepark, seguidament i també abans de l'estiu tindrem fet les noves pistes de pàdel i tennis que completen tota la zona nord d'equipament esportiu. En tercer i darrer lloc confio en haver adjudicat l'obra de rehabilitació de la plaça de toros abans d'estiu. Això és el que passarà a dos anys vista, que ja és molt.

-I amb tot això se solucionaria la mancança d'equipaments esportius?

No, tenim un problema pendent que és la solució de falta de pavellons per atendre totes les necessitats, sobretot de bàsquet, però també altres activitats poliesportives. A curt termini l'Ajuntament no es pot permetre fer un nou pavelló poliesportiu.

-Com estan notant a Figueres la crisi?

S'està notant d'una forma molt i molt terrible perquè a més d'un greu problema d'ocupació tenim un greu problema d'ocupabilitat. Això vol dir que tota la nostra gent que tenim ara a l'atur té un nivell molt i molt precari de formació. Per tant, li costarà moltíssim reincorporar-se al mercat laboral. Aquests darrers quatre anys l'Ajuntament ha intentat mitigar molt els efectes de la crisi, amb una política d'inversió pública molt forta i ara, molt lamentablement, no ho podem fer. D'aquí la importància de projectes com el de la plaça de toros amb el partenariat públic i privat aconseguim, mínimament, estimular l'economia.

-Hi han moltes inversions que s'han reduït però no sé si el Nadal s'ha mantingut o s'ha decidit fer com a Girona i incrementar la inversió?

Aquí no, al contrari. S'ha fet un estalvi molt important perquè hem pràcticament culminat tota la posició de llums de Nadal amb leds i mantenir les activitats de Nadal però amb una reducció de pressupost molt significativa. Per tant, passarem uns nadals austers.

-Quins són els projectes que resten a l'espera d'una millora econòmica per tirar-los endavant?

A curt termini el que hem de poder orientar és garantir la qualitat dels serveis bàsics que prestem en aquests moments. Pel que fa a projectes d'inversions importants jo crec que aquest 2011 no en farem. Ja tenim una inèrcia forta que la mantindrem amb la transformació del casc antic. Ara mateix estem en obres a la plaça de les Patates, el carrer de la Muralla i el carrer Canigó, en tots ells mantindrem la línia de treball. Mantindrem també les inversions que havíem fet en la millora dels dèficits dels equipaments esportius, mantindrem les actuacions que fèiem en relació a les escoles i poca cosa més. A nivell més estratègic més demandat, hem d'aconseguir orientar el segon CAP de la ciutat, la construcció de la nova escola Carme Guasch i a partir d'aquí ja es veurà. Hem de ser molt prudents i si fem l'escola, el CAP i tirem endavant amb la plaça de toros, juntament amb el pla integral del casc antic tenim per anar fent. Cal dir que tenim una empenta molt forta del mandat anterior, pensa que al mes de març acabarem les obres del pàrquing soterrat (al costat del Parc Bosc), per tant ja dúiem una força molt gran.

-A nivell de demandes més veïnals va saltar la notícia la setmana passada que un grup de veïns tenia intenció de despenjar una antena de telefonia il·legal si l'Ajuntament no ho feia. Actuaran?

Hi estem actuant amb tota la força, el que passa és que hi ha un procediment administratiu en marxa i per tant això ha de seguir el seu curs perquè s'han de donar garanties legals a totes les parts. L'alcalde i un ajuntament no poden actuar impunement al marge de la llei, per molta pressa que tingui la gent i estigui convençuda que té raó. La raó s'ha de guanyar en el marc d'un procediment administratiu correcte i amb garanties.

-En quin punt es troba el pas a nivell de Figueres referent a la seva desaparició?

Es troba en un punt terrible i segur que al llarg d'aquest mandat obrirem una batalla duríssima amb el Ministeri de Foment de la Generalitat per assegurar-nos la supressió dels passos a nivell.

-No hi ha un calendari establert?

Bé, és evident que les negociacions amb el Partit Socialista i el Ministeri de Foment van fracassar, per tant ara obrirem un nou front amb el nou govern d'Espanya.

-Parlant de trens, recentment es va presentar el nou trenet turístic que unirà Figueres amb Portbou. De quina manera ajudarà a potenciar el turisme a la ciutat?

Pot ajudar, és una mesura més. De totes maneres per nosaltres la gran aposta d'aquest mandat des d'aquest punt de vista i que hi posarem tota la nostra força, energia política i econòmica és amb l'aposta per la liberalització dels horaris comercials. Hem d'esdevenir una "Free Town", una ciutat oberta, lliberal, de mercats, d'activitat comercial i, per tant, aquest 2012 serà l'any en que Figueres serà una ciutat oberta que obrirà els set dies de la setmana si vol. Jugarem molt fort la projecció davant la resta del món que som una ciutat oberta i de comerç. Això és el més important que hem de fer aquest mandat i hi destinarem molts diners i energia per projectar-nos així.

-També suposo que és fonamental el desdoblament de l'A-26, l'accés nord de l'autopista AP-7, la millora dels accessos a la nova estació del TAV…

Sí, el que passa és que estem en el moment en el que estem. Les agendes polítiques també s'han d'adequar al context que vivim. Si només fem un discurs reivindicatiu d'infraestructures i sabem que les administracions no tenen ni cinc, aleshores ens accidentarem. El que hem de fer és jugar amb les cartes que tenim. Això no vol dir rebaixar el to de la reivindicació, hem de ser molt exigents, però no podem fiar-ho tot a unes inversions que sabem que en aquests moments no arribaran.

-Canviant una mica d'àmbit local a un més general. Vostè és un polític independentista però amb matisos, ja que votaria positivament en un referèndum per la independència però considera que abans s'han d'esgotar altres vies com ara el pacte fiscal. En aquest sentit Girona forma part ja de l'Associació de Municipis per la Independència i Figueres no hi vol entrar, per què?

Bé, el plantejament que vaig fer com alcalde que crec és el correcte i coherent, és el següent: Nosaltres ens vam presentar a les eleccions amb un programa electoral on no parlàvem sobre la independència de Catalunya. Parlàvem, en tot cas, del futur de la ciutat de Figueres. Això vol dir que tinc un contracte amb la ciutadania per uns determinats plantejaments polítics que afecten a Figueres. Això vol dir que és molt possible que tingui manllevats vots que a les eleccions generals vota al PSC o al PP. Per tant, si jo tinc vots dels populars i socialistes que a les eleccions generals voten en aquesta direcció i a les municipals em voten a mi, no puc dir en aquests electors que em perdonin perquè aprofitaré la meva condició d'alcalde i la majoria al plenari per imposar una decisió política que mai a la vida els havia dit que anava a prendre. Això no és correcte i tindria un punt d'injust. Segon plantejament, la Generalitat té un full de ruta fixat que es diu pacte fiscal. He dit públicament que si el pacte fracassa a Catalunya només queda un camí que és el de la secessió. Crec que tot això hauria de ser possible que funcionés. L'Espanya confederal, l'Espanya plurinacional, tenen una enèsima oportunitat d'intentar el pacte i així acabar amb l'espoli fiscal que patim, perquè Espanya ens roba, clarament. Un cop garantim la independència fiscal de Catalunya aleshores la resta pot funcionar. Si fracassem aquí, només ens queda el camí de la independència. El govern de Catalunya s'ha expressat en aquests termes i no veig perquè, des del municipalisme, hem de cremar aquestes etapes.

-Sembla ser que hi ha un canvi a CiU que cada cop s'està tornant més independentista per part dels seus dirigents i militants apropant-se a ERC.

No diria cap a ERC si no cap a les tesis sobiranistes. Perquè ERC, al igual que Convergència, ha passat fases sobiranistes, federalistes o confederalistes. Lluís Companys mateix era un federalista.

-Ho dic perquè en el recent congrés nacional d'ERC que va celebrar a Girona hi eren presents molts convergents.

Personalment tinc una excel·lent relació amb la gent d'Esquerra, tant en clau local com en clau nacional. Com també la tinc en clau nacional, que no local, amb gent del Partit Socialista i ells clarament no estan pel tema sobiranista i menys a la vista de com sembla acabarà el seu congrés la setmana vinent. Diria que el seu catalanisme està en vies d'extinció.

-Sincerament, creu que hi haurà pacte fiscal?

Bé, està molt difícil. El que passa que s'ha d'intentar, posant tota la força política en l'intent de que acabi tot bé, entre d'altres coses perquè si fracassa el pacte fiscal, fracassa el projecte de convivència plurinacional d'Espanya. És així de dur. Com que ho sabem i els espanyols també ho saben, per ells va la cosa. Després del desaire del Tribunal Constitucional, després de tota la involució que hi ha hagut des del punt de vista de discurs de fer de la diversitat un valor i no un problema. Després de tot això, si ara a sobre fracassa el pacte fiscal, no ens queden més arguments per continuar justificant la viabilitat d'Espanya tal i com l'entenem en el pacte constitucional d'ara fa trenta anys.