El llegat de Víctor Torres

En un impecable comunicat de condol, el president de la Generalitat, Artur Mas, assumia com a propi el discurs vital d’un dels pares de la pàtria i testimoni d’excepció del segle XX, Víctor Torres. En el text de record de qui va ser l’ànima de la Generalitat a l’exili, Mas afirmava ‘ens sentim hereus i continuadors [d'aquelles generacions] i el nostre compromís és fer realitat el seu somni d’una Catalunya políticament lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa’. 

Aquesta important afirmació de la primera autoritat del país s’haurà de recordar i tenir en compte durant el proper any en què s’haurà de negociar amb Madrid el pacte fiscal. La fermesa s’haurà d’imposar a l’habitual tremolor de cames dels negociadors catalans a Madrid. I l’esperit de les paraules de Víctor Torres i Francesc Macià parafrasejades per Artur Mas seran difícils de combinar amb un govern del PP si la valentia i la dignitat no són els dos trets distintius del gran pacte nacional pel concert econòmic. 

El partit de Víctor Torres té en aquest any un parèntesi difícil però imprescindible per recuperar la credibilitat perduda entre els electors sobiranistes. Oriol Junqueras ja ha explicitat que està decidit a fer-ho. I assenyala un horitzó d’acord futur amb les dues formacions que aposten pel dret de decidir, CiU i Iniciativa. El que Junqueras ha pogut fer a Europa en defensa dels interessos del país, per què Catalunya endins no pot produir-se i més encara en un escenari d’urgència nacional amb un finançament que condemna Catalunya a la crisi perpètua?

Junqueras amb la nova ERC i Artur Mas des del Govern tenen el deure de començar a edificar aquesta majoria social pel concert que, a mitjà termini, s’ha de convertir en una majoria social per la independència. Aquest segur que seria el llegat que Víctor Torres hauria volgut i pel qual va treballar tota la vida des d'aquí o des de l'exili forçós. Per sobre de les sigles. Primer fer país, després fer política.