CiU victoriós, CUP històrica i 'Palmada' d'ERC

La nit electoral d'ahir es podria resumir en dos grans titulars. El primer faria referència a la derrota històrica del PSC a la ciutat de Girona amb la victòria de CiU acompanyat de l'entrada de la CUP per primera vegada al consistori. La segona versaria sobre l'increment de vots als partits xenòfobs en molts municipis de la demarcació de Girona.

El candidat de CiU, Carles Puigdemont, ha trencat totes les estadístiques al obtenir 10 regidors a la capital enfront dels 7 que ha esgarrapat la socialista Pia Bosch. Després de 32 anys d'hegemonia del PSC al capdavant de l'Ajuntament de Girona ha arribat, en efecte i com pregonava el convergent, "el canvi". Però no només a la part alta s'han observat novetats. La CUP de Jordi Navarro ha aconseguit entrar per primera vegada dins de l'ajuntament després d'aconseguit 3 regidors. L'alegria a la seu situada al carrer Ballesteries era desbordant ja des del moment en que TV3 ha anunciat a través del seu sondeig que podrien arribar a obtenir entre 4 i 5 edils. Els militants i simpatitzats de la formació independentista tenien clar, però, que aquelles dades no eren gens fiables i han esperat amb serenor els primers resultats de l'escrutini. La joia a la seu de la CUP ha estat desbordant al confirmar-se el tercer regidor, fet que determina un canvi de cicle a Girona. Un exemple d'això tenia lloc a escassos 500 metres de distància, on a "Can ERC" era un funeral. El seu també havia estat un resultat històric ja que havien perdut tots els regidors i quedaven fora del consistori. Blanca Palmada, el nou líder escollit pel partit en substitució de Cristina Alsina, no ha estat ni de bon tros el revulsiu que pensaven feia falta per mantenir els resultats de 2007.

Faltarà veure de quina manera treballa Puigdemont un possible govern de consens amb pactes puntuals o bé una coalició amb altres formacions, malgrat tot sembla indicar que l'únic partit disposat a pactar és el PP de Concepció Veray amb 3 regidors obtinguts.

En un altre ordre de les coses cal destacar la manera en que partits d'extrema dreta amb un discurs xenòfob han aconseguit representació en diversos municipis gironins. El seu discurs, carregat d'odi envers la immigració, ha calat entre l'electorat d'algunes poblacions com ara Salt (amb 3 regidors), Olot (2) i Ripoll (1), entre d'altres. Faltarà veure quin és el comportament d'aquests partits en el dia a dia de la gestió municipal i si això els obre la porta a nous ajuntaments de la demarcació. El temps dirà.